Brutal fakta

Harde fakta,les på eget initiativ. Kan være triggende,selv om det ikke på noen som helst måte er ment å være triggende,men,som advarende!

Jeg satt og pratet med min kjære Karianne på msn her tidligere i kveld,og vi kom inn på temaet pro-ana. Vi begge to tenkte tanken på å skrive et innlegg om dette temaet i bloggen vår. Karianne’s innlegg kan du leser her.

Jeg må si at jeg ikke er så utrolig begeistret for medias framstillinger innimellom. Hvordan de påpeker og vinkler visse emner. Istedenfor at det gir den virkningen de tror det skal gi,så gir det motsatt effekt. Istedenfor at det skremmer,så trigger det,eller setter igang nysgjerrigheten til folk. Til unge folk.Folk som ikke burde fått innblikk i visse temaer i det hele tatt i den alderen de er i.

Pro-ana. De som dyrker en spiseforstyrrelse. Pro anorexia. For anoreksi.
Det finnes nok folk der ute som dyrker en sf. De ånder og lever for sin anoreksi. De påstår det er en livsstil,ikke en sykdom,men hvorfor kalle de seg anorektikere da? Anorexi er jo en diagnose,en diagnose syke mennesker får. Men de er jo ikke syk,det er jo en livsstil sier de. Så hva mener de egentlig? Ingen sf er en livsstil,det er sykdommer. Eller lidelser om du vil. Psykiske lidelser.

Jeg oppdaget pro-ana sider ved at jeg leste en artikkel av en jente som selv har slitt med anoreksi. Hun advarte mot pro-ana sider,men for meg gav dette en motsatt effekt.Jeg ble nysgjerrig. Jeg googlet det opp..jeg ble besatt. Men jeg vil samtidig si at da hadde jeg allerede hatt min bulimi i 11 år. Det var ikke nytt for meg,men det påvirket meg. I verre grad. Jeg fant forum som jeg ble medlem av,og som jeg er medlem av den dag i dag. Men jeg ble likevel besatt. Siden jeg hadde slitt med sf i så mange år som jeg hadde så lærte jeg ikke nye triks,jeg kunne dem alle inn og ut,det var ikke noe nytt for min del,men jeg fikk andre mennesker å dele min historie med. Fokuset på sf økte. Det forverre min sf.

Jeg kan vel si meg «heldig» som allerede hadde hatt en sf i så mange år allerede,i forhold til dem som er helt fersk i gamet,eller for dem som faktisk lærer seg måter å gå ned i vekt på,for så å utvikle en sf. Det er så mange som tror at ved å bruke triks som er typiske ved en sf er » quick fix«,at det bare skal være for en liten periode,til de når ønsket vektnedgang,så skal de slutte. Tingen er at det er vanskelig å stoppe når man først er i gang,og at det som regel er forsent å stoppe når man først har havnet inn i sirkelen.

Det finnes absolutt ingenting kult med å være pro-ana. Det finnes ikke kult å dyrke en spiseforstyrrelse. Jeg skal fortelle dere litt om medaljens bakside. Jeg skal fortelle dere litt om hva som befinner seg bak fasaden. Virkelighetens brutale fakta. Om bulimi.

«Bulimia nervosa eller bare Bulimi (oksehunger) er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av overopptatthet av mat, periodevis overdrevent stort matinntak, avløst av perioder med selvfremkalte brekninger, faste eller bruk av medikamenter (avføringsmidler, vanndrivende medisiner eller stoffskiftestimulerende medisiner) for å kompensere overspising. Tilstanden er klassifisert som en psykisk lidelse i det offisielle diagnosesystemet ICD-10. Personer med bulimia nervosa har en sykelig frykt for overvekt, og har ofte målsetninger om å oppnå svært lav vekt. Mennesker med bulimi kan ha vanlig, høy eller lav kroppsvekt.»
(kilde:wikipedia)

Mat. Overopptatthet av mat. Store mengder mat. Overdrevent stort inntak av mat.
På bildet under her er en brøkdel av mitt innkjøp til helgen…..

Vil du vite hele innkjøpet? Let me inform you…:

-600 gr karbonadedeig
-1 pose potetgull,350 gr
-2 x poser french fries
-1 pose cheez doodles
-1 gullbrød (sjokoladen)
-3 x troika
-3 pk smil
-2 x 3 pk bounty
-1 mandelstang
– 2 pk sjokoladepudding
-2 pk karamellpudding
-2 pk lefser
-1 brød
-1 pk sognemorr
-1 pk røkelaks
-1 glass seifiletgreier på glass
-2 pk salami
-1 liter melk
-3 tomater
-10 x 1 1/2 liter pepsi max
-2 pk potetmos
-føltegratinerte poteter
-1 kg poteter
-makrell i tomat
-peppermakrell
-4 bokser battery
-ca 1 kg smågodt
-1 pose sour creme and onion potetgull
-1 reke baguett
-1 boks lett rømme
-1 pose tortilla
-1 glass med tacosaus
-dent,lakerol,ifa,vepsebol,kjærlighet på pinne

Det er det jeg kommer på. Når jeg spiser sånne mengder kan jeg kalle det for bp (binge and purge= fråtse,spy) Mange har misforstått betydningen av hva en bp betyr. Man har ikke en bp om man spiser og spyr en 5 pk med kinder maxi. Man har ikke en bp om man spiser og kaster opp 2 skiver med brød. Fordi; B står for binge,fråtsing. Man fråtser ikke om man spiser en 5 pk med kinder maxi! Man fråtser ikke om man spiser 2 skiver brød! Man fråtser om man spiser mengden jeg skrev over her. Det er å ha bp! Men,så lenge man spiser og kaster opp,uansett mengde,så har man bulimi,eller anoreksi med a-typiske tegn,man kaster opp i tillegg.

Det er ikke kult å være pro-ana.


Hvor kult er det???

Er det kult å være den som klarer å spise minst mulig gjennom en dag?
Er det kult å leve på vann?
Er det kult å besvime?
Er det kult å bruke alle pengene sine på mat?
Er det kult å plutselig gå fra å være supersosial til å stenge verden ute,fordi du bruker all tiden din på å spise og spy?
Er det kult å ikke takle skole eller jobb?
Er det kult å være innlagt?
Er det kult å måtte få mat intravenøst?
Er det kult å miste håret?
Er det kult å ødelegge tennene sine?
Er det kult å føkke opp saltbalansen i kroppen?
Er det kult å miste viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger?
Er det kult å miste søvn?
Er det kult å utvikle depresjon?
Er det kult å måtte begynne å ta sovemedisiner og å ta anti depressiva?
Er det kult å ønske å dø?

Nei,det er ikke kult. Ikke i det hele tatt. Og skal jeg fortelle deg mer som ikke er kult? Ok,let me tell you….

Det er ikke kult å spise så mye at du føler at magen kan sprekke hvert sekund.Det er ikke kult å måtte gå krokrygget inn på badet fordi du er så full i magen at du ikke klarer å gå oppreist. Det er ikke kult å måtte stille seg over dass og stikke hånda langt nedi halsen,fordi du har gjort dette i så mange år at spyrefleksen til tider ikke virker. Du må så og si stikke hele hånda langt ned før du i det hele tatt begynner å brekker deg. Det er ikke kult å spy så hardt at ditt eget oppkast skvetter rundt deg. Nedi do,oppetter doen,over doen,på veggen,på gulvet,oppi ditt eget ansikt og hår,på hånden din,på klærne dine…er det kult mener du? Det er ikke kult,jeg lover deg. Det er ikke kult å tørke opp etter seg. Tørke ren doen,gulvet,veggene….Vaske av seg spyet man har på henden,nok til at det ikke lengre stinker spy av deg.Og hvor kult er det å dag etter dag å fylle badet ditt med din egen spylukt? Og den vedvarer selvsagt til alle de neste gangene du skal inn å spy på nytt igjen. Det er ikke kult å se seg selv i speilet etterpå,se de hovne kinnene,de rødsprengte øynene,tårene som forrædersk renner ned på kinnene sammen med mascaraen. Og som regel takler du ikke se deg selv i øynene i speilet engang,fordi du forrakter deg og det du gjør så høyt.

Vil du ha mer? Ok,du skal få mer…

Jeg er ikke av de verste. Jeg kjenner mange som sliter med en sf. Jeg kjenner til mange historier,mange skjebner. Så jeg skal fortelle dere mer om medaljens bakside…

Hvor kult er det å spise og spy,for å spise og spy det du allerede har spydd en gang til fordi du er så desperat etter å må-spise-mer men ikke har penger til å handle mer mat? Er det kult mener du? Å spise ditt eget oppkast? (dette er ikke erfart av meg selv,bare så det er sagt)

Hvor kult er det å hamstre mat,sette seg desperat i en park og trykke ned en vanvittig mengde mat,for så å oppdage at du ikke har planlagt hvor du skal kaste opp,så du blir enda mer desperat,og kaster opp på «første og beste» plass du finner,og det kan f.eks være en lekebåt på en liten lekepark…er det kult?

Hvor kult er det å lete desperat etter mer mat i søpla? Hvor kult er det å spise rester etter andre mennesker på f.eks macdonald eller burger king? Hvor kult er det å spise frossen mat,fordi man ikke klarer vente til man får forberedt maten?

Å være pro-ana,å dyrke pro-ana er i mine øyne patetisk. Uvitenhet. Dumskap.
Sett deg ned,ta deg tid til å lære litt om spiseforstyrrelser,hva det går ut på,hva det gir av bivirkninger og skader.Sett deg inn i hva det hele dreier seg om før du begir deg ut på farlig farvann. Du aner ikke hva du går til om du frivillig begynner å bruke såkalte «smarte triks». Det er lureri,glamourisering av dødelig spill.

Ta imot mitt råd og hold deg unna sånn dumskap,du føkker opp så mye for deg selv som du vil angre på i lang tid i etterkant,for jeg lover deg,når du sitter fast i saksen,så ønsker du så inderlig at du aldri begav deg ut på dette i første omgang. Tro meg på mitt ord.

Selv er jeg veldig anti-pro-ana.

Jeg slenger med link til et tidligere innlegg jeg har skrevet om samme tema.

«Tips og triks«

20 tanker på “Brutal fakta

 1. Virkeligheten er så mye verre enn det pro-ana sidene gir uttrykk for. Det er ikke rart folk lar seg friste. Og et besøk på en slik side er nok til å sette i gang noe som kan ødelegge et helt liv. SF er jævlig.

  Du er tøff som skriver rett fra levra om hvordan det egentlig er.

  Glad i deg ❤ *klem*

 2. Veldig bra innlegg!
  Det er en skummel sykdom, og det er enda mer skremmende at det er så enkelt å søke opp triggende forum, bilder you name it!
  Skremmende at slankehysteriet er så stort at påvirker barn i barneskolealder.

  Selv har jeg aldri vært med i noe form for forum. Men jeg har vært inne på en haug med sider å lest og lært.. Som jeg angrer på det den dag idag!

  Enig med deg, når man først sitter fast i sin egen sykdom er det vanskelig å komme seg ut!
  Ikke minst kjører man sin egen økonomi rett i dass!

  Håper dette innlegget skremmer mange uvitende som vipper på kanten til en syk hverdag..

 3. Bildene dine sa mer enn tusen ord Laila og jeg har selv hatt det lik i flere år av mitt liv. Var heldig som kom meg ut av det. For hjertet mitt hadde ikke tålt dette nå.
  Tanken skremmer meg.
  Jeg blir så forferdelig redd for deg.

 4. Det høres helt forferdelig ut… Jeg skulle ønske du slapp dette… Huff.. Jeg får tårer i øynene! Vil at du skal ha det bedre… Klem ❤

 5. AMEEEEN.

  Men siste linja?? Pro-pro ana? Mener du.. Anti-pro ana, eller var det ironien du sikta til?

  Du har glemt at det lukter. Bruker du hånda og spyr på den, så lukter det… NOT NICE.

 6. Nei det er virkelig ikke kult med sf og pro ana sider er både her og der…
  Kjenner jeg blir småvarm når jeg ser alle «oppmuntrings» videoene som ligger på youtube.
  Små jenter som legger ut tips for hvordan de kan oppnå den perfekte kroppen på en helt feil måte. Er fullt klar over at det er mange forskjellige måter å ha sf på og at jeg nok roter i sammen en del nå, men det er virkelig ikke kult å spy. Fråtse og så spy er bare en del..helsa,tenner alt virker jo inn i lengden.
  Synes du er kjempeflink som skriver om sånne ting. Folk har så godt av å åpne øynene å se virkeligheten og medaljens bakside.
  mopetti

 7. Fantastisk bra innlegg,dette er så viktig å få fram!!
  Kjempe bra skrevet, og all ære til deg for å skrive så rett fra levra og vise bulimi og sf’enes sanne ansikt,som blir så forvrengt på pro ana sider!!

  klems

 8. hvordan ser du egentlig for deg fremtiden? Det virker som at du har innfunnet deg med at bulimi er nå er en svært integrert del av deg, og at dette ikke kommer til å forndre seg.
  En slik situasjon er jo kun eksistens, og ikke forenlig med barn, mann og normalt familieliv. Spørsmålet mitt er derfor; hvordan klarer du å ta til takke med det, når du ser andre rundt deg etablerer seg, går på skole osv.? Tenker du virkelig at du skal kaste opp slik resten a livet?

 9. Tilbaketråkk: Repriser « Dum spiro spero

 10. Jeg vil bare si takk til deg, jeg. Takk for at du våger å bruke deg selv til å formidle hva det faktisk er snakk om. Når saken først er som den er og du er rammet av denne forferdelige sykdommen – takk for at du forsøker å åpne andres øyne.
  Jeg håper det sitter noen der ute som våkner litt av denne sterke lesningen. Hvor fint hadde det ikke vært om så «bare» én person fikk den lille ekstra dytten av motivasjon til å ikke la seg falle helt inn i dette..? Muligheten er der.

 11. Det er så.. EVIG sant. Hvor kult er det at alle som vet LITT som sf, kan se de svært mistenkelige arrene og åpne sårene dine på høyrehånda? Hvor kult er det å gråte av redsel fordi du har kastet opp sikkert en desiliter blod og blodklumper? Hvor kult er det når venner og familie ser mistenkelig på deg? Hvor kult er det å bare kunne spise jurghurt i perioder, fordi alt annet brenner i den tynnslitte halshuden din? Jo, faen, det er akkuratt så kult at alt som er MINDRE kult, sikkert er strengt ulovelig. Du er modig som skriver så direkte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s