Følelser og deres funksjoner.

Atter en gang må jeg prate litt om følelser. Det var selvsagt mye snakk om følelser på oppholdene jeg hadde på Modum, og man kan vel aldri bli ferdig utlært på det området. Føleser bærer vi med oss hele tiden, men vet du om deres funksjoner? La meg få dele med dere en del av foredraget min behandler hadde den ene dagen jeg var der nå sist.

Irritasjon og sinne : Frustrert, ergret, irritert, opphisset, oppbrakt og hissig. Sint, aggressiv, forbannet og rasende. Funksjon: Irritasjon og sinne forbindes bl.a med statusorientering. Hvilken plass har jeg i flokken eller det sosiale landskapet? Følelsen melder seg ved behov for å sette grenser eller hevde seg selv.

Tristhet og fortvilelse: Trist, bedrøvet og lei seg. Vemodig, melankolsk og mismodig. Sorgfull, sønderknust, fortvilet, trøstesløs eller utrøstelig. Funksjon: Disse følelsene ansporer til gråt. Følelsesutrykket forteller andre at en ikke har det bra, og det signaliserer behov for støtte. Gjennom et adekvat uttrykk kan disse følelsene lett smerte og hjelpe oss å akseptere tap.

Nærhet og hengivenhet: Øm, nær og hengiven. Kjærlig, kjælen, hjertevarm og glad i. God, medfølende, åpen og omsorgsfull. Funksjon: Følelsene oppmuntrer til å omfavne, berøre og gi omsorg til andre. Samtidig handler det om å være mottakelig, åpen og sårbar, noe som også er en måte å vise andre tillit på. Følelsene styrker med andre ord de mellommenneskelige båndene.

Positive følelser mot selvet: Omsorg for seg selv, selvtillit, selvsikkerhet og stolthet. Funksjon: Disse følelsene har til hensikt å skape samt opprettholde god selvtillit. Det handler om å ta vare på seg selv og beskytte seg selv. Det styrker kontrollen på eget liv, gir en fornemmelse av trygghet, og tro på egen evne til å påvirke eget liv i tråd med egne behov og ønsker.

Interesse og iver: Engasjert, deltagende, nysgjerrig, oppmerksom, energisk og ivrig. I fyr og flamme, glødende, opprømt og gira. Entusiastisk, helhjertet, lidenskapelig og fascinert. Funksjon: Disse følelsene hjelper oss å fokusere oppmerksomheten. De pirrer vår nysgjerrighet og motiverer oss for nærmere utforskning. Mange filosofer snakker om at vi er dømt til å skape mening i eget liv, og i den forbindelse er disse følelsene helt sentrale. Følelsene gjør oss involvert, engasjert og mottakelig for ny informasjon.

Velbehag og glede: Avslappet, tilfreds, fornøyd og deilig avbalansert. Lettet, ubekymret, sorgløs og sorgfri. Glad, blid, munter og strålende. Begeistret, oppstemt, frydefullt, listig og lykkelig. Funksjon: Følelsene bidrar til til ro i kropp og sjel. Samtidig motiverer de oss til å gjenta behagelige handlinger. Følelsene assosieres med evnen til å «gi slipp» og kan derfor virke muskelavslappende og frigjørende. Disse følelsene fostrer dessuten en aksepterende holdning overfor seg selv og andre, noe som videre fremmer tillit, mot og positive holdninger.

Aktiverende redsel og frykt: Urolig, rastløs, anspent og var. Bekymret, engstelig, foruroliget, nervøs, utrygg, redd og forskrekket. Funksjon: Frykt er en selvbeskyttende mekanisme i farlige situasjoner. Følelsene iverksetter overlevelsestiltak slik at man eksempelvis trekker seg unna. Følelsene setter gjerne kroppen i en alarmberedskap og mobiliserer energi. Følelsene gir indikasjoner på hvordan man bør forholde seg i en vanskelig situasjon. I situasjoner hvor frykten er ubegrunnet eller malplassert, risikerer man at den hemmer livskvaliteten.

Misunnelse og sjalusi: Misunnelig, sjalu. Uvillig, smålig, gjerrig, skinnsyk. Funksjon: Følelsene kan dukke opp i situasjoner hvor man vil unngå å bli oversett. Hvis man føler seg urettferdig behandlet eller ikke tatt hensyn til, er disse følelsene nærliggende. Av og til handler det om å gjenopprette respekt og verdighet. Det er også et element av fiendtlighet i disse følelsene når man ønsker andre mindre vel for at man selv skal føle seg bedre.

Seksuell lyst: Begjær, lyst, kåt, seksuell tenning og amorøse følelser. Funksjon: Følelsene setter i gang seksuell atferd.

De neste følelsene har en hemmende karakter, i den forstand at de får oss til å stoppe opp eller trekke oss tilbake.

Hemmende redsel: Urolig, rastløs, ansepnt og var. Bekymret, engstelig, foruroliget, nervøs, skjelven, forknytt, redd, angst, skremt, forskrekket, livredd, lammet av skrekk, hysterisk eller panikkslagen. Funksjon: Disse følelsene skal gjerne stoppe oss fra å gjøre ting som kan være farlige. Hvis følelsene er ute av proporsjoner eller feilplassert, kan følelsene hindre oss i vekst og utvikling både på et personlig og sosialt plan.

Sjenanse, flauhet og skam: Flau, sjenert, blyg, forlegen, pinlig berørt, brydd og ydmyket. Føle seg dum eller teit. Beklemt og tilbakeholden. Såret, skuffet og en følelse av mindreverd. Funksjon: Disse følelsene kan motivere oss for økt sensitivitet i forhold til andres meninger, behov og følelser. Dermed kan de fremme sosial ansvarlighet og forhindre at vi blir overdrevent selvopptatte. Følelsene stopper oss dessuten fra å gjøre ting som strider mot vår selvoppfattelse.

Dårlig samvittighet og skyldfølelse: Angerfull, botferdig og beskjemmet. Skyldbevisst og nagende samvittighet. Funksjon: Følelsene forhindrer oss i å gjøre ting som strider mot samfunnets lover, regler og sosiale normer. Ved konflikt motiverer følelsene for forsoning. Hvis man har gjort skade på noe eller noen, vil disse følelsene anspore oss til å gjøre opp.

Forakt: Foraktfull, nedlatende, bitende, kald, spotsk, spydig og giftig. Funksjon: Følelsene skaper først og fremst avstand til andre. De sørger for at man unngår nærhet.

Vemmelse og avsky: Vemmelse, avsky og aversjon. Motbydelig og ekkelhet. Funksjon: Dette er aversive følelser. De drifter ønske om å fjerne eller forandre det som oppleves avskyelig slik at det ikke lengre blir det.

Emosjonell smert: Såret, fornærmet, krenket, opprørt, forpint, lidende og elendighet. Funksjon: Her er det ikke snakk om en enkel følelse, men om en kombinasjon av følelser som skyld, skam, sinne og frykt. En slik følelsesmessig tilstand skal toppe atferd ved å forårsake ubehag eller lidelse.

Overraskelse: Forundret, forbauset, overrumplet, overveldet og forbløffet. Funksjon: Følelsen kan dukke opp i mange ulike sammenhenger, og dens funksjon er først og fremst å kjøpe tid. Følelsen skaper et avbrekk som gir tid til å tenke før man reagerer på noe ukjent eller uventet.

16 tanker på “Følelser og deres funksjoner.

 1. Tnx 🙂 Det er som du sier, når det kommer til følelser blir man egentlig aldri utlært. Dette nok fordi følelses-spekteret vårt er så utrolig avansert og intenst å ha med å gjøre.

 2. Vil bare si for en inspirasjon du er! har tatt deg som eksempel og begynt i behandling igjen, der jeg vil satse på å snakke om ting jeg egentlig ikke vil snakke om, eller har fortrengt, og ikke bare bivirknningene mine.. Du fortsetter å inspirere og sette tanker i spinn! Takk Laila, for denne bloggen!<3

  • Så hyggelig å høre 😀 Supert at du har begynt i behandling igjen, håper du kommer deg videre 🙂 Lykke til, og tusen takk til deg 🙂

 3. Laila, jeg er endeløst takknemlig for dette innlegget ❤ Det passer perfekt inn med det jeg jobber med for tiden.

  Jeg ser på hver overskrift, blir nysgjerrig, leser og får spørsmål i hodet jeg er lei av at aldri besvares, og deretter besvarer du dem på slutten av hvert avsnitt. Jeg er imponert. Vanligvis når folk prøver å skrive sånne informerende ting føler jeg bare at det er det samme som gjentas om og om igjen, av ting jeg har hørt før og allerede vet, og det blir på et sånt overfladisk nivå som ikke gir meg noe nytt. DETTE derimot var veldig verdifullt for meg. Jeg fikk svar på alle spørsmålene jeg rakk å tenke ut mens jeg leste, og sitter igjen veldig fornøyd og med mer kunnskap.

  Tusen, tusen takk igjen! Jeg setter veldig stor pris på alt du skriver, du er kjempegod ❤ ❤ ❤

  Får jeg lov å skrive ned dette for min egen del? Jeg skal ikke bruke det noe sted altså. Eller forresten, får jeg lov å linke til dette innlegget også? 🙂 Haha.

  Når ekte klemmer ikke er mulige får en liten cyber-klem være erstatningen. *Klem*

  • Så flott at du fikk utbytte av innlegget 😀 Selvsagt kan du skrive det ned, og selvsagt kan du linke 🙂 Glad for at du kan bruke det 🙂 ❤

 4. Mmm. Veldig interessant. Fascinerende faktisk. Kanskje ikke rart at man ikke blir hel som man skal når man ikke er i stand til å føle visse følelser. Når viktige følelser mangler fullstendig, mens noen følelser er rettet mot feil ting.

  Aff… Følelser er så uendelig komplisert.

  Jeg er så glad for at du skrev dette innlegget, det setter ting litt i perspektiv. Kanskje jeg ikke burde flykte unna så mange av følelsene mine når de faktisk har en funksjon… Selv om de er himla ubehagelige også…

  • Når man ikke vet hvilken funksjon de har, så gjør man jo som man alltid har gjort…skøvet dem bort osv. Føl følelsene dine som best du kan ❤

 5. Jeg må si som noen av de andre, et veldig viktig innlegg. Det setter noe i perspektiv, og samtidig så er mange følelser feilrettett ofte da mot en selv. Det gjelder ofte skyld, sinne osv, som igjen kan føre til «sykdom». Jeg håper at vi en dag klarer å plassere følelsene der de hører hjemme
  Du skriver bra og forståelig.
  Jeg ønsker deg gode dager

 6. Nå vet jeg ikke helt hva man har funnet ut om de andre følelsene. Jeg vet at man kan bli deprimert av mangel på enkelte hormoner, og regner med det finnes flere slike eksempler.. Men hva er egentlig kjærlighet? Sånn kjærlighet som man leser om i bøker, og ser på film, sånn som man dør for.. hva slags funksjon har vel det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s