Følelsesregulering.

Atter en dag er over her. Ikke hatt noen timer med behandleren min i dag, men har hatt en time med mindfulness igjen. Fikk ikke så mye utbytte av det denne gangen, følte jeg ramlet ut ofte, tankene vandret rundt, og jeg klarte ikke helt å være her og nå. Vi lå der i over en halv time og fulgte instruksene fra hun som hadde timen med oss. Jeg syntes timen i dag var veldig langtekkelig, jeg kjedet meg nesten litt. Jeg har ikke vært i form i dag heller, tung i hodet, slapp og uopplagt. I tillegg har jeg klart å ligge på meg en kink i nakken i  natt, så alt har bare vært tungt i dag.

En time senere så skulle vi ut på tur, sammen med 6 fra personalet. Vi skulle egentlig heeelt ned til Vikersund, på en liten øy midt ut på vannet i sentrum her. Hurra. Men så var ikke været med oss i dag, så da endte det med at vi gikk opp til en lavvo som ligger oppi bakken her. Tente bål, og vi spiste lunsjen vår der. En fuckings baguett. Kunne ikke ha jublet mer liksom. Og så dro de fram skillingsboller og kvikklunsj i tillegg…det var heldigvis frivillig å spise det da, så jeg slo til og spiste en hel stripe med kvikklunsj. Jeg ble mett etter den baguetten, så jeg aktet ikke på noen måte å fylle den opp med enda mer. Det hadde bare ville trigget spiseforstyrrelsen noe voldsomt. Jeg var sliten og trøtt, og hadde vondt i hodet, og var kald på beina, så kunne egentlig bare ha tenkt meg å holdt meg på avdeling. Men jeg var der hvertfall hele tiden, og det gikk da greit.

Det mest spennende i dag var faktisk et foredrag noen av oss gikk på etter middagen i dag. Annehver mandag er det noe som heter fagkafe her. Da er det noen som holder et foredrag om ett eller annet tema. I dag var det min behandler som hadde foredraget, og temaet var følelsesregulering. Det var ikke nytt for meg, for det hun pratet om var faktisk det vi snakket om i første timen vi hadde der. Om å regulere følelsene, mentalisering og selvmedfølelse. Jeg skrev noen innlegg om disse temaene forrige uke her i bloggen. Det blir nok måten jeg må jobbe på framover også, så sånn sett var det likevel nyttig for meg å være der i dag.

Jeg hadde det litt tungt sånn tankemessig tidligere i dag, så sånn sett var foredraget enda mer nyttig, for det var nettopp en sånn samtale, på disse temaene, jeg kunne hatt bruk for da. Det sniker seg inn tanker og bilder oppi hodet mitt som jeg ikke ønsker å ha der, som jeg helst vil ha vekk, men som behandleren min pratet om i dag, så er det jo gjerne sånn at jo mer vi prøver å skyve vekk ting vi ikke vil tenke på, jo mer tenker vi på det. Tankene ville ikke gå bort. Før så brukte jeg jo alltid maten for å regulere følelsene mine, her har jeg ikke samme mulighet, her må jeg tenke og holde ut. Og det er vanskelig til tider.

«Når vi opplever at vi ikke holder ut vanskelige følelser kan vi få behov for å forsøke å ruse, sulte, spise eller skjære dem bort. Kortvarig løsning. Kan forsterke og havne i skamspiralen som det er vanskelig å komme ut av. Målet med å holde ut er å akseptere, og å minske destruktivitet»

«You can’t stop the waves, but you can learn to surf. And to build breakwaters»

«Målet med å regulere følelser er å forstå sine følelser. Identifisere og sette navn på følelser. Minske sårbarheten for sterke følelser. Minske følelsesmessig lidelse. Øke positive følelser. Øke opplevelsen av alle følelser. Kunne handle tvert imot følelsen. Det betyr ikke å fornekte eller undertrykke følelser»

«Akseptere og tolerere virkeligheten og seg selv. Akseptere ubehagelige tanker og følelser og oppfatte dem som universelle og forbigående. Akseptere er ikke det samme som å like, men å konstantere og forholde seg til virkeligheten på en ikke-dømmende måte.»

Ikke alltid like enkelt å akseptere alle opplevelser, eller følelser. Det er mye enklere å prøve å skyve dem vekk. Jeg har ofte tenkt at ting som har hendt kan jeg ikke gjøre noe med, fortid er fortid, men det er likevel vanskelig å akseptere visse ting. Jeg vil ikke tenke på det, jeg vil bare ha det bort, ut av sinnet. Destruktiv atferd. Kortvarige løsninger, som kun hjelper meg der og da, men ikke på lang sikt. Jo mer jeg skyver vekk vanskelige ting, jo lengre tid vil det også ta før jeg får jobbet meg gjennom det jeg sliter med, jo lengre tid vil det ta å bli frisk. Men når jeg står midt oppi det, så er ikke de tankene der i det hele tatt, da er de som blåst vekk, for da gjelder det kun å fjerne tankene og følelsene som er vanskelige. Det er vondt og vanskelig å holde ut. Det kan virkelig ta lang tid for å jobbe seg ut av sykdom når den sitter oppi hodet. Men jeg tar hvertfall med meg alle nyttige verktøy jeg kan få med meg for å gå videre på veien.

Reklamer

18 thoughts on “Følelsesregulering.

 1. heisann 🙂 litt rart spørsål kanskje, men lurer på hva som er til middag på modum i morgen? Hilsen jentene i «huset på haugen» 😉 😀

 2. Det er veldig enkelt å tenke at «dette fungerer ikke, det tar så lang tid, jeg er så utålmodig…» og alt det der. Så jeg skjønner godt at du har slike dager nå. Samtidig så fikk jeg jo et (veldig) lite innblikk i hvor mye man faktisk kan bli sittende å tenke når man er på Modum. Og som du også er litt inne på; når vi ikke har maten så er det ingen vei utenom at vi faktisk må tenke…
  MEN det nytter nok ikke å gi opp, det vet jeg at du heller aldri vil gjøre. Og jeg vet at du klarer å finne tilbake motivasjonen!
  Bruk heller disse siste dagene dine der for å slappe litt av, deppe litt og så kan du heller fortsette å jobbe mer når du kommer hjem igjen(?).
  Uansett, så tenker jeg masse på deg og jeg VET hvor bra du jobber!! Husk at du jobber MYE MER enn du tror!
  Varme klemmer ❤ ❤

  • Nei, kan jo ikke gi opp. Men jeg skulle gjerne latt være å få de tankene i hodet altså…gawd…Tusen takk kjære du, du er god ❤

 3. PS; jeg liker at du skriver så rett fra levra og ikke alltid er i «strålende humør». Du er ærlig og rett på sak!!
  Bare det beviser at du er realistisk og ikke bare «tar av» når ting går bra :)))

  NEI; finn på noe spikk nå og le til du griner ;))

  • Hadde det bare vært solskinn hele veien…men sånn er det nok ikke..så da får det bli som det blir her inne også…Vel, nå har hele hurven her tatt kvelden, ikke morsomt å gjøre spikk alene…

 4. vi kommer i morgen… og skal være til fredag. 🙂 men vi er samlet hos en av oss i natt… 😉 koser oss her ja

 5. Ingen dager er like og heldigvis for det får man vel si…
  Hmm. ja, det er mye i dette med følelsesregulering. Har lagt merke til det selv etter at jeg havnet i bulimiens klør igjen at jeg er blitt mer følelsesmessig «avstumpet» (om man kan si det) fordi jeg bruker maten til å mestre følelsene med. Når det bulemiske handlingsmønsteret avtar blir kommer nok følelsene mer frem tenker jeg. Blir nok en minor karusell-tur det ja…

  Ønsker deg en nydelig uke ❤
  Klem

 6. Hørtes ut som du fikk noe godt ut av en relativt vondt og vanskelig dag! Det du skriver om følelseregulering fra foredraget her vekker i alle fall mange tanker hos meg, positive tanker som man vet at man må tenke, men som man kanskje (i alle fall jeg) glemmer å tillate meg å tenke. Takk for et fint innlegg vennen ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s