Treningsøvelser og mestring.

Nå blir det null saltimer for min del, jeg har disse knærne jeg må ta hensyn til. Derfor blir det kun noen tøyeøvelser og noen få styrkeøvelser uten belastning, for å trene opp stabiliseringsmusklene rundt knærne. Innside- og utside, framside og bakside lår. De gode gamle øvelsene som å ligge på siden, og heve beinet, både utsiden, og innsiden. Ligge på ryggen, støttet opp av albuene, stram leggen, og hev benet, så stram låret, og hev benet. Ligg på magen, stram lårene, og hev benene. Tøy baksidelår, setemusklene, leggene. Stå inntil en vegg, og senk kroppen ned så det blir en svak «knebøy», hold til det begynner å brenne litt i lårene, for så å reise seg igjen. Gjenta. Ja, det er noen av øvelsene jeg er nødt til å prøve å få gjort daglig. Etterhvert kan jeg legge på litt vekter, jeg har noen ankelvekter som jeg kan bruke etterhvert. Så selv om jeg ikke får trent knebøy, benpress eller utfall, så får jeg likevel trent beina. Så da spiller det ingen rolle. Jeg må jo uansett gjøre det som er best nå som situasjonen er som den er.

Nå har jeg trent effektivt styrke siden jeg meldte meg inn på treningssenteret i begynnelsen av januar. Og det er skikkelig motiverende når jeg merker framgang. Når jeg kan øke vektene på apparatene, når jeg klarer noen få repitisjoner mer enn sist, når jeg kan bruke tyngre manualer eller stang med vekter. Framgang= mestring= motivasjon. Jeg økte med 2.5-3 kg på vektstang med vekter, på bicepsøvelse i dag. Samme med skulderpress med vektstang. Og jeg økte først med 2 kg på ryggøvelse (øvre del av rygg, skulderblad) hvor man bruker en manual, og prøvde meg deretter med enda 2 kg. 4 kg økning. (22 kg) Det kan jeg like. Det ble 1 repsetisjon mindre når jeg økte med 4 kg, men jeg løfter hvertfall tyngre. Og det anbefales jo mellom 6-8 rep. sånn ca, når man skal øke musklene. Det er ikke om og gjort å løfte flest mulige repitisjoner. Jeg har også økt i benkpressøvelse. Jeg bruker roøvelser med vektstang, og jeg merket i dag at jeg klarer å løfte enda litt tyngre på den øvelsen. Vektstengene der jeg bruker dem (er altså ikke inne på styrkerommet med muskelgutta ennå, høhø), så kan man ikke endre på vektene på stanga. Der er vektene låst fast. Så da blir det å øke med 5 kg neste gang, siden det ikke er en mellomting på de to. Men det skal gå greit kjente jeg.

Jeg har alltid vært glad i å trene magen (hvem er vel ikke det liksom), men da har det som regel gått i vanlig sit-up, rette og skrå magemuskler. Hekt greie øvelser, men lite utfordrende, skjønt jeg bruker en vektplate liggende på brystet når jeg bruker de øvelsene, for å gjøre det litt tyngre. Nå bruker jeg helst andre alternativer, som planke, rett og side. Og sidehev. Og den hvor du sitter som du skal ta vanlig sit-ups, med bena hevet over gulvet og en vektplate i hendene, og vrir fra side til side. En annen variant er å stå på det ene kneet, og strekk ut det andre benet, hold en vektplate i hendene, og len overkroppen mot siden hvor du står på kne. Underkroppen er låst, så det er bare overkroppen som skal beves. Fantastic. Men jeg har også funnet en genial øvelse i fitnessbloggen. Ta en kikk på den siste øvelsen i linken. «Woodchopers» Gotta love it. Og jeg lover, den river skikkelig. Ellers vil jeg også anbefale slyngetrening for de som ønsker en litt annerledes styrketrening. Det bruker man kun kroppens vekt, men det er effektivt synes nå jeg da. Fin å bruke som oppvarming også. Nå er jeg som sagt ikke med på saltimer, så jeg bruker slynger som er hengt opp i selv treningshallen. Passer meg ypperlig, for da kan jeg velge bort de øvelsene som innebærer å bruke knærne.

Jeg synes selvsagt det er litt irriterende å ikke kunne trene kardio, men jeg må ta hensyn til knærne, så da blir det hverken tredemølle (t.o.m. å gå gjør vondt om det blir for mye), steppemaskin, ellipse, eller for mye sykling. Jeg elsker å spinne, og jeg kan selvsagt sykle, men da må det helst bli sittende, og ikke så altfor hardt. Å stå og sykle er ganske belastende, og når jeg blir veldig gira, så står jeg mye, og jeg sykler tungt. Men jeg må bare ikke presse meg selv så altfor hardt der heller. Jeg må ta det rolig på den kanten, og heller komme sterkere tilbake etterhvert. Det anbefales jo både utholdenhet og styrke, så jeg får heller bare bite i det sure eplet og sykle på en måte som ikke gjør at smertene kommer.

Utfordre deg selv, og øk vektene neste gang du trener styrke, du er gjerne sterkere enn du tror. Try it.

12 tanker på “Treningsøvelser og mestring.

  1. Du burde lage et innlegg med bilder av de forskjellige øvelsene (da synes iallfall jeg det er lettere å vite at jeg gjør ca riktig) 🙂 Høres ut som mange bra her nemlig!

  2. Det er skikkelig motiverende når man merker fremgang med det man gjør, jeg har ikke vært flink med trening, trekker meg før jeg merker den opplevelsen, men har ikke gitt opp meg selv og trenging enda.. Ønsker deg en fin helg..

    *klemmer*

  3. dette er første gang jeg kommenterer, men ville bare si at jeg leser bloggen din ofte, og følger med deg!
    Du skriver så utrolig bra og inspirerende tekster!

  4. Du har helt rett i det du skriver. I begynnelsen når jeg trente styrke syntes jeg at jeg var såå flink fordi jeg tok 20-25 repetisjoner på øvelsene. Helt til jeg fikk kommentaren «eh da kommer du ikke til å merke noen effekt heller». Og det er sant, man kjenner virkelig at man bruker musklene ordentlig når man heller tar færre og tyngre øvelser 🙂

    • Ja, skal man oppleve framgang, så må man putte på mer vekter. Og legger man ikke på mer vekter, så vet man heller ikke om man er blitt sterkere, ganske logisk i grunnen..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s