Matlei.

Tanken på å lage mat, det føles som et stor ork for tiden. Jeg kjenner på sult, men jeg har ikke så stor matlyst. Å lage noe, virker som et ork, noe tidkrevende som gjør at jeg mister enda mer lyst til å spise. Ikke misforstå meg, jeg spiser mine 4, 5 måltider, jeg har mat i kjøleskapet. Likevel, selv om jeg har ting der som jeg liker, selvsagt liker jeg det, ellers hadde jeg jo ikke hatt det der, så går det litt tankevirksomhet på å bestemme hva jeg skal spise. Det, det eller det. Det er ikke engang mye å velge i, men nok til at jeg får i meg 4, 5 måltider om dagen. Skal jeg ta en skål med kornblanding, spise en skyr med musliblanding, kutte grønnsaker, steke grønnsaker, steke kjøtt? Når matlysten ikke er tilstede, eller når orken til å lage mat er fraværende, så virker alt bare tungt. Da vil jeg helst spise noe som ikke tar tid å ordne til. Noe jeg bare kan røske ut av kjøleskapet og spise straight away. Ting går ut på dato, fordi jeg ikke har lyst på det når det står i kjøleskapet, men som jeg hadde lyst på da jeg kjøpte det. Det kan fort bli til at jeg spiser det samme flere ganger om dagen, og da tikker jo datoen ned på andre ting jeg har. Jeg tror kanskje at jeg ikke trenger å ha så mye mat i kjøleskapet på en gang, selv om det selvsagt er god holdbarhetsdato på en del av det. Kanskje jeg rett og slett bare bør kjøpe mest mulig ting som har litt holdbarhetsdato, sånn at jeg skal slippe å kaste ting.

Jeg liker ikke å gå rundt å være sulten, jeg liker ikke den såkalte euforien mange kjenner på ved å sulte seg. Jeg har aldri likt det. Det gjør meg bare sløv og uopplagt, vondt i hodet, og det reduserer sjansen min for å få sove om sulten kommer på sent på kvelden. Det hender, når det tar meg en evighet å få sove, at jeg må spise noe på natten, som regel bare en nutribar, det holder. Det stagger den verste sulten. Jeg liker heller ikke å være overmett, det trigger meg bare til å kjenne på oppkasttrang. Mett er greit, og jeg kjenner også på metthetsfølelse. Jeg liker bare ikke å legge meg mett, det er nesten like ille som å legge seg sulten. Jeg er ikke så flink til middager. Jeg trener ettermiddag/tidlig kveld, og jeg klarer ikke gå på trening når jeg er stappmett. Så jeg spiser en passelig porsjon med ett eller annet, salat med proteiner, kornblanding, en go morgen yoghurt + en nutribar. Bare for å ikke føle meg apatisk når jeg skal trene. Men jeg må spise noe. Det gjør jeg, jeg har fått en viss rutine i måltidene. Spiser jevnt utover, det er vel noe jeg ikke har gjort siden jeg var 18. Det føles i grunnen helt greit det, på vei tilbake i en normal spiseverden. På vei, jeg er der ikke fullt og helt ennå, men det er de derre små skrittene da.

Jeg blir på en måte litt tom i hodet, tom for ideer på hva jeg kan lage, selv om det er et hav av valg der ute. Men det er ikke noe som frister meg. Det må friste meg for at jeg skal kunne spise. Jeg er skikkelig matlei, så det blir det samme, dag ut og dag inn. Tiltaksløsheten er en følgesvenn nå. Det er sikkert mange som er matlei, går tom for ideer, så det blir til at man lager det samme, om igjen og om igjen. Jeg får kanskje heller fokusere på at jeg får i meg nok mat gjennom dagen, og at det i bunn og grunn ikke spiller noen rolle hva jeg spiser. Det meste av næringsstoffene jeg får i meg, er det kroppen trenger uansett.

20 tanker på “Matlei.

 1. Det er utrolig vanskelig når man er så matlei! Skulle ønske jeg hadde noen gode råd som kunne hjelpe, men det har jeg ikke.

  Håper det går over. Det gjør jo gjerne det,

 2. Jeg er også grundig matlei – generelt. Men her en dag smakte jeg noe som var FANTASTISK. Svarttrost Espelid Hovig gir deg herved en omtrentlig oppskrift:

  Hjertesalat, isbergsalat og spinatblader.
  Kyllingbiter stekt m tandoorikrydder (avkjøl)
  Selleri, mango, honningmelon, vårløk
  Cashewnøtter ristet i ovn så de blir ekstra sprø
  Dressing av en lime og 1ss honning

  Djeses, jeg får vann i munnen bare av å tenke på den :p
  Jeg må innrømme at jeg ikke hadde giddet å lage den til bare meg selv, men om du er glad i salat så er det ikke umulig at du har lyst til å spise den gjennom en hel dags måltider.

  Nammmmm

  • Står over honning jeg altså…ellers så bruker jeg både hjertesalat og spinat i salat. Drittlei isbergsalat kan du si..Det blir stort sett salat jeg spiser til middag, så å lage akkurat det er ikke noe problem, annet enn at det tar litt tid. Det er liksom bare det at det ikke er så mye annet som frister..gawd..jaja.

 3. Jeg har egentlig ikke noe klokt å komme med, for jeg kjenner så utrolig godt på den følelsen av å være matlei, sammen med å være redd for å være sulten og redd for å være mett.. Om man kan si «redd» på det..
  Men, kan jo komme med en oppskrift?
  Sunt, godt og veldig enkelt;)
  Og det redder mine matdager, der jeg må ha noe, men ikke for mye…

  Brokkolisalat, om du ikke har oppskrift på det:

  – En brokkolikvast, i gaffelbiter – så store som du selv vil:)
  – En halv boks/pose pinjekjerner. Ristet om du vil.
  – En halv rødløk, skjært i biter/terninger
  – En halv boks stekt smårettbacon (og evt. smårettskinke, om du liker kjøtt-ish)
  – Dressing av balsamicoeddig og sukker. (Sukkeret er innimellom vanskelig, men her kan du ta en menge som passer deg)
  Om du har lite sukker, er det lurt å vanne ut balsamicoen litt, sånn at det ikke blir så heavy.

  Bland alt sammen, og nyyyt=)
  Det er som sagt veldig sunt (med både fiber, vitaminer og mineraler)
  Og fint å ha i kjøleskapet:) Dessuten tar det ikke lang tid:)

  Mengden kan du også tilpasse utifra hvor mye du vil lage/spise.

  Men, sender en stooor klem til deg, fordi jeg tenker ofte på deg, og har dårlig samvittighet fordi jeg er dårlig til å kommentere blogger.. (Og fordi skoledataen klikker om jeg prøver å kommentere på wordpress, etc)

  Love ❤

  • Som jeg svarte til svarttrosten, å lage en salat er liksom ikke problemet, det er den eneste middagstypen jeg spiser, nettopp fordi noe annet ikke frister…
   Takk Ina ❤

 4. Matlei er kjipt, når jeg er matlei står jeg bare å stirrer tomt inn i kjøleskapet på matvarene, som om det ikke lå noe der..
  Jeg håper du finner noe som er bra. har du prøvd avokadosalat ? veldig god 🙂

  er så lenge siden jeg har vært på, kan jeg spør hvordan det har gått etter du kom hjem fra modum ?

  *klemmer*

  • Jeg brekker meg av avocado…*grøss og gru*
   Vel, etter at jeg kom hjem, så har ting gått litt opp og ned. Men store framgang. Spiser 4,5 faste måltider hver dag, minimalt med oppkast, trener en del styrke, behandling 1 gang i uken. Ja, det var kort oppsummert i grunnen. Høhø.

  • Jeg har egg i kjøleskapet, men av den 6 pakningen jeg kjøpte for ganske lenge siden, så er det faktisk bare blitt brukt to, haha.

 5. Jeg er kanskje ikke så matlei, men jeg har store problemer med å finne motivasjon til å lage middag… Når jeg er så deprimert som jeg har vært nå i lang tid, vil jeg bare at det skal ta null komma niks med tid – og hva står man igjen med da? Fjordland? Ikke spes populært hver dag hvis man dessverre deler tak med noen. Det er jo masse med oppskrifter der ute, men jeg orker bare ikke styre så mye! Jeg har dog sett at det er en del enkle og raske oppskrifter på matprat.no (du har sikkert sjekket der selv også, men) – hvis du orker en dag. Håper det går over, at du finner en glede ved å lage mat og at du finner deg mat du har lyst på igjen.

  • Problemet ligger mye i at jeg ikke orker å lage mat, noe som tar tid. Og siden jeg bor alene, så bør det helst være noe enkelt..gash..jaja, jeg sulter hvertfall ikke, høhø.

 6. Det er ofte jeg ikke orker å lage mat. Da går det mye i sånne ferdige middager fra Toro, spesielt den der Bali kyllinggryte. Tar tre sekunder å varme, jeg bruker å varme den i kasserolle men man kan putte den i mikroen også for å slippe oppvask. Kjempeenkelt, og faktisk veldig godt.

 7. Først og fremst må jeg si at det er utrolig sterkt av deg å i det hele tatt ha såpass med mat i kjøleskapet. Ja, da tenker jeg på at du har «nok» mat, men klarer likevel å la være å overspise..
  At du går lei for hva du skal lage kan kanskje også være en kombinasjon av at du holder deg til det som du føler er trygt å spise(?).
  Vanskelig å si hva du kan gjøre og gi deg råd i dette tilfellet, da det ikke er enkelt… Men du skal vite at jeg kjenner meg veldig godt igjen i det og ikke helt våge å legge seg på full mage. Det er dessverre en ubehagelig følelse :/
  Og middag er skremmende.. Da dukker det opp gamle følelser av overspising og det er kanskje derfor du ikke helt liker å lage middager??
  Nei, det er dessverre ikke enkelt. Men forsøk i alle fall å tenke positivt på at du i det minste klarer å spise det du bør spise uten å kaste opp. Bare det er et STORT skritt på veien!
  Skulle ønske jeg hadde et godt råd til deg nå, men det eneste jeg kan si er at du MÅ huske at du tross alt er kommet så utrolig langt på veien!
  Prøv å se forskjellen på hvordan du lever/spiser i dag i forhold til for bare 6 måneder siden; håper det kan motivere deg videre.
  Ps; husk at du klarte det på lørdag, så du kommer til å klare det igjen også denne helgen!!

  Svar: Ja, jeg vet at den frykten jeg har er så utrolig rar… Men likevel når jeg kjenner på angsten er det ikke enkelt å tanke rasjonelt…. Og da er det som du også sier at jo verre man frykter det, jo mer ødeleggende blir det.

  Men lover at jeg skal utfordre meg selv, da ved å benytte eksponeringsterapi!!

  Takk nok en gang for din forståelse, støtte og motivasjon Laila!

  Du er så utrolig god og du vet at jeg setter så utrolig stor pris på deg ♥

  • Jeg spiser selvsagt kun ting jeg føler meg trygg på, ellers hadde det havnet straka vegen rett i dass. Middager har alltid vært vanskelig ja, derfor er det litt skummelt å skulle lage store porsjoner, for da ligger det liksom mer der..Dermed begrenser utvalget av mat seg også på en måte, for mye er jo sånn at det blir store porsjoner. Men ja, det er stor forskjell på hvordan det var før Modum, og nå 🙂

   Takk ❤

 8. Jeg joiner den klubben, jeg! Kjøleskapet bugner av mat kjøpt i hel/delvis O-rus, masse deilig mat – men blir det spist? Nei. Å lage tar tid, det er kjedelig, og bare.. meh.

  Vet du noe om HVORFOR det er slik? Jeg skjønner det i alle fall ikke.

  Suss<3

  • For min del så frister det ikke alltid å spise enkelte ting av det jeg har liggende, at jeg heller spise noe av det andre jeg har liggende…Så jahtta..

 9. Kanskje jeg skal sende over Særraren så han kan diske opp med noen av de fancy rettene sine? 🙂 Man blir ikke matlei med en hobbykokk i hus ihvertfall 😉

  *klemme masse på*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s