Tips til menn som lever med en partner som sliter psykisk.

Jeg har, med tillatelse fra forfatter og tidligere blogger «Belinda», bak «Boabloggen» (som forøvrig ikke lengre skrives i, men som ligger der ute til de som ønsker å lese) til å dele et avsnitt hun har skrevet i boken og bloggen sin. Jeg som sliter psykisk selv, og har en del lesere/følgere som også sliter psykisk, synes dette avsnittet i boka/bloggen, var veldig godt, og ønsker derfor å dele dette med flere, som kanskje kan ha litt nytte av det. Forfatteren/ bloggeren «Belinda» syntes det var flott at jeg ville dele dette i min blogg også.

«Mine tips til menn som lever med en partner med monstre av typen spiseforstyrrelser, angst eller depresjon» (eller andre typer lidelser) :

1. Det å ha et monster i hus, fører til negative konsekvenser. Klart. Men spør dere selv, hva positivt fører dette monsteret til? Det kan være at monsteret har gjort at partneren din har funnet ut at hun er en jævel på å male eller skrive eller å lage keramikk. Noe som kan føre med seg noe fint på sikt. Det kan være at monsteret har gjort at dama di setter mer pris på deg. Eller har bedre tid til barna deres. Husk å lete etter positive endringer også.

2. Man kan lett føle det som at monsteret forandrer partneren sin. Ingen blir særlig tiltrekkende med et monster om halsen. Av og til kan man føle det som at monsteret står mellom en selv og partneren. Det går seg til! Det kan gå seg til, om man bare er kreativ. Er man kreativ nok, finner man nye måter å møtes på. Man kan møtes nærere. I armkroken, der slipper gjerne ikke monsteret til. Man kan møtes over ost og kjeks og vin hjemme, istedenfor på restauranter. Man kan møtes i skogen, helt nært, helt stille. Man kan komme til å se hverandre og seg selv på nye måter.

3. Husk at det er monsteret du er sint på. Ikke den ufrivillige eieren. Ingen får seg angst, depresjon eller lignende fordi de har lyst. Ingen!

4. Avreager mot andre ting enn monsteret. Du kan ikke kjempe monsteret uten at eieren står imellom. Det blir partneren din du kveler, ikke monsteret. Trenger du å avreagere, stikk til fjells. Ta jaktprøven, jakt og kom hjem med økt mannefølelse. Ikke jakt på byen. Det vil aldri, aldri bli en lettvint løsning av noe slag.

5. Vil du komme monsteret til livs, må du være slu. Behersket. Trygg. Monsteret dør av varme, av klemmer og kos og støtte. Krangling, sinte ord og avvisning gjør dem bare større.

6. Gå frivillig med på å gå til parterapeut, om det trengs. Blir mandigheten skaket, så bare jakt litt mer. På ryper på fjellet altså.

7. Det er ingen som liker å ha sex med et monster om halsen. Det bør man forstå. Monster i hus= ofte mindre sex for en periode. Deal with it, på en fornuftig måte. Jo mer du maser, jo større blir gjerne monsteret.

8. Bestem deg for om du har tenkt å stå løpet ut. Tenk som en kriger. Som mann har du det sannsynligvis i deg. Du må tåle. Du må beskytte partneren din. Av og til mot seg selv. Det er din jobb å tåle denne kampen i huset. Om du ikke har trynet selv, er det vanskelig å skjønne hvorfor partneren din ligger nedi gjørma, men jo lettere er det da for deg å ha styrke til å stå løpet hun skal igjennom ut. Se på det som ditt livs utfordring å stå ved hennes side gjennom dette, og ta den! (Og husk, nå at gresset ikke nødvendigvis er grønnere, eller lettere, på den andre siden av gjerdet)

9. Og om du ikke får det til, skal du ikke ha dårlig samvittighet, så lenge du har forsøkt. Ikke mist deg selv i det hele. Tell stjerner, om nødvendig. Snakk med en kompis (joda, det er lov)

10. Bestemmer du deg for å gå, så gjør det nå på en ryddig måte. Husk menneskeverd. Også til ekspartner.

Kilde: «Belinda: Boaen er et udyr – blogbok om hverdagsangst», 2011, s. 168-171.

Jeg håper at dette kanskje kan være til hjelp for flere der ute. Dere, som jenter (kremt, unnskyld, kvinner)  har nå også muligheten til å kunne vise dette til deres kjære partner som kanskje trenger en liten påminnelse om hvordan man skal behandle sitt hjertes utkårede som sliter.

Helt til slutt, sist men ikke minst liksom, så må jeg få takk deg «Belinda», så lot meg få dele dette her. Du er en knalltøff dame, som reiser deg ved fall, akkurat som hverdagshelter gjør. Du er fantastisk, glem aldri det vakre du. Tusen tusen takk.

 

 

14 tanker på “Tips til menn som lever med en partner som sliter psykisk.

 1. Den skal i hvertfall JEG dele med min kjære sambo.
  Det er vanvittig lett å glemme å ta hensyn til den andre parten, for oss begge, når det ofte er en ekkel tredjepart med i bildet.
  Humoristisk og godt skrevet!
  Takk, både «Belinda» og Laila. ❤

  • Ja, det er veldig godt skrevet, og noe de fleste menn som lever med noen som sliter burde lest. Du får henvise innlegget mitt da vettu, for jeg har jo fått tillatelse av Belinda til å dele 🙂

 2. Jeg tror det er veldig mange som har problemer med det at kjæresten/samboeren sliter! Det er jo ikke enkelt, det kan man forstå. Men som det står, det er ikke noe man velger frivillig. Det var utrolig bra du delte dette, og tror mange har godt av å lese gjennom de punktene!
  Klemm ❤

 3. Åh, dette skal eg ta vare på til ein eventuell fremtidig partner! Fint skrive. Trur nok eg har skremt vekk dei siste guttane med «monsteret» mitt. Sjølv om det meste er under kontroll per i dag, veit eg at det aldri blir vekke… Bulimien lurer i alle fall ALLTID like rundt hjørnet :-/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s