Følelseskaos

Det er mye følelser for tiden, mange tunge, vonde og triste følelser som har blitt forsterket. I dag har jeg så langt hatt en veldig tung dag igjen. Jeg har blitt påvirket, eller påminnet tanker og følelser, jeg har prøvd å blitt hørt, uten at jeg tror at den jeg snakker med egentlig hører det jeg sier. (Nå snakker jeg ikke her om noen av de andre i gruppa mi, bare så det er sagt) men en aldri så liten samtale jeg hadde tidligere i dag. Jeg har blitt trist, irritert og frustrert. Jeg prøver å formidle en håpløshet jeg føler på, en her og nå følelse. Jeg vil ikke akkurat kalle det for katastrofetanker, men jeg tror nok kanskje at håpløshet er det mest beskrivende ordet. Eller kanskje rådvill. Jeg gruer meg til utskrivelsen, fordi spiseforstyrrelsen fortsatt har et så sterkt grep, fordi jeg føler meg veldig syk ennå. Jeg er redd for hvordan det vil bli å komme hjem, hvor jeg ikke har den tryggheten jeg har her. Det kan selvsagt gå mye bedre enn jeg tror nå, men jeg sitter likevel med de følelsene jeg gjør. Det er sånn det føles akkurat nå. Her inne er det lettere å være stabil sånn matmessig, hjemme blir det mye, veldig mye vanskeligere. Tankene og følelsene er sterke her, men de vil bli enda sterkere hjemme. Alt som ligger foran meg nå er så usikkert. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med en del, hvordan jeg skal løse enkelte ting. Jeg har noen hindringer som gjør at en del av det jeg ønsker kan tre i kraft. Og det kan ikke løses herifra. Jeg må vente til jeg kommer hjem. Ikke vet jeg hvordan det vil bli med behandling framover heller, for jeg skal jo få ny behandler, og jeg vet ikke når, eller hvor mye kapasitet de har for å gi meg en god oppfølging. Alt er så usikkert, og det lager enda mer kaos oppi hodet mitt. Jeg tenker, grubler og reflekterer mye nå. Prøver å se om jeg finner riktige løsninger som passer for meg og mitt løp.

I morgen og på fredag skal vi ha timer om målsetting for tiden vi skal ha hjemme, fram til innleggelsen i slutten av april. Jeg synes det på noen punkter er vanskelig å sette opp noen mål, fordi visse ting er så uklare nå. Jeg må liksom avvente og se hva som skjer. Jeg ser litt håpløst på kostlista når jeg kommer hjem. Jeg, i forhold til andre i gruppa mi, har kun opplevd at den kostlista jeg nå ligger på har gitt meg vektoppgang, ikke noen stabilisering. Jo mer jeg går opp i vekt, jo vanskeligere har jeg for å få til en kroppsaksept. Jeg har nå kommet over vektgrensen som var skrekken for meg, og jo mer den øker, jo verre vil det bli. Nå vil det bare bli enda vanskeligere. Derfor er spiseforstyrrelsen blitt enda mer forsterket. Dette her føles så jævlig vanskelig akkurat nå. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare det hjemme. Jeg høres kanskje veldig negativ ut nå, men det er sånn det er for  meg nå. Jeg ønsker ikke å utdype hvorfor visse ting vil bli ekstra vanskelig når jeg kommer hjem, hvorfor det vil bli vanskelig å holde hjulene i gang på en måte. Det hjelper heller ikke at ambivalensen river og sliter i meg. En dag er jeg opp, neste dag ned. En dag har jeg troen på løsning, neste ikke. En dag gir jeg faen og tenker at alt vil ordne seg etterhvert, neste dag er jeg bare bekymret. Jeg håper selvsagt på at ting ordner seg, og det vil det mest sannsynlig gjøre, men akkurat nå, her og nå, så har jeg en dag hvor jeg stort sett bare ser bekymringer. Jeg håper at morgendagen vil bli mindre bekymringsfull enn i dag.

Det er helt sikkert veldig vanskelig for mange å skjønne hvor problematisk det faktisk er å ha en spiseforstyrrelse, med alle de urasjonelle tankene som følger med, alle de skrudde tankene som føles så veldig sterke og realistiske for oss som sliter med denne problematikken. Det gjør det nok heller ikke enklere at alle opplever en spiseforstyrrelse ulikt. Det noen synes fungerer helt fint, kan være veldig vanskelig for en annen. At noen bruker mestringsstrategier andre igjen ikke bruker. At noe funker for noen, men ikke for andre. Å slite med mat, kropp og vekt er innviklet å forstå, og jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig å sette seg inn i, for det er utrolig vanskelig for meg som er syk å klare å sette de riktige ordene på det mange ganger også. Det er ikke alltid like enkelt å skulle forklare hvorfor jeg tenker slik eller sånn, når det er så veldig lett og naturlig for den som ikke sliter på denne måten. Mange tror at det bare er å spise, bare la være å tenke sånn eller slik, bare å la være å kaste opp/sulte seg, bare la være å trene for mye osv. For oss er det ikke bare bare, hadde det vært så enkelt så hadde vi ikke slitt som vi gjør, hadde det vært så enkelt, så hadde vi ikke vært så syke. Da hadde vi ikke ville vært syke så lenge. Da hadde vi klart å bli frisk på kort tid. Spiseforstyrrelsen sitter hardt spikret fast for mange av oss, og fordi vi har vært syke så lenge, så går også mye av det vi gjør på automatikk. Det er innlært, det er også blitt vaner å gjøre det vi gjør, selv om det i utgangspunktet ikke er naturlige ting å gjøre. Det er komplekst og vanskelig, uforståelig. Og fordi tankegangen har blitt så forgiftet over så mange år som det er for mange av oss, så kreves det en stor og lang jobb å klare å endre på disse tingene. Det er ikke gjort i en håndvending. Hadde det bare vært så enkelt.

Jeg skulle ønske det var så enkelt. Jeg krysser bare fingrene for at jeg får en god oppfølging når jeg skrives ut herifra, for det er virkelig en nødvendighet for å komme seg opp og fram, komme nærmere friheten. Jeg må gå skrittene, men jeg trenger at noen går dem sammen med meg, er der og støtter meg når det blir vanskelig å gå i det ujevne terrenget jeg har foran meg. Når tåken legger seg som et slør foran meg, og jeg ikke ser hvor veien går videre.

30 tanker på “Følelseskaos

 1. m’m, kan godt forstå engstelsen for å bli alene med sykdommen. DU beskriver det veldig bra! Å ikke ha en spiseforstyrrelse er ikke å spise eller ikke trene. Det sitter i hodet.
  Håper du får fin oppfølging! Ha troen.
  klem

 2. Krysser virkelig fingrene for deg at du får den hjelpen du trenger nå. Du bør jo få en kostplan som gjør at du ikke går opp i vekt. Mennesker forbrenner veldig forskjellig.
  To pasienter på en avdelning der jeg jobbet viste tydelig at vi har forskjellig forbrenning. Begge var like pleietrengende og satt eller lå bare. Den ene var kraftig og man kuttet ut deserter og fetende ting til henne, mens den andre var veldig tynn så man ga henne ekstra med mat. Men forskjell var det og ble det.

  Derfor bør du få en kostliste som passer til din forbrenning syns nå jeg da…

  Føler med deg og håper du finner noen som kan lytte til deg. Klem ❤

  • Jeg kan jo sette meg opp en egen kostliste, sånn utifra ting jeg selv liker, men de vil jo ha meg på samme kalorigrense anyway da..

 3. I feel you!! Og ref at folk ikke skjønner at det å legge på seg 12 kg på kort tid er vanskelig- vel, det fatter jeg ikke at noen kan si! Jeg sa det til mannen min her nå (han er løyntant og stødig som et fjell), og at kommenterte traust at de fleste vel ville fått en spiseforstyrrelse av å gå raskt opp i vekt. Jeg syntes det var så riktig, selv for folk uten sf vil det jo være vanskelig å gå raskt opp i vekt.
  Og når man har sf fra før av, og langvarig for din del, blir det jo en ekstrem belastning!! Sf er jo i tillegg din mestringsstrategi, og nå kan du jo ikke benytte drg av den en gang, det er jo som å bøi fratatt kosebamsrn mens man ligger syk. I feel you!!

  Men makan som du har jobba!! Håper inderlig du får mer stabil vekt (nå må de jo kunne tilpasse listen din bedre!!! Alle trenger jo ikke på gram’et like mye mat hver dag!! Du er jo alltid mett- kanskje du rett og slett er litt mer småspist enn snittet? Det er jo ikke mye du går opp nå, med små endringer er du jo stabil snart!!) og at ting ordner seg snart!!

  Og rotløs og villøs: det er grusomt! Men også fritt! Og vi er mange mange som har vært/er der

  • Ikke sant, spiseforstyrrelsen er helt spinnvill i meg, og det er utrolig vanskelig å akseptere kroppen sånn den er blitt nå. Det trigger faktisk spiseforstyrrelsen veldig at vekten fortsetter å krype oppover….
   Tusen takk for dine ord ❤

 4. Svar: Ja, jeg er så enig med det du skriver! Det er godt å høre om de som har vært i samme situasjon, og som har klart å vunnet over den!!

  Men det er også godt og motiverende å ha deg og noen av de andre som jeg også «skriver fast til». Vi støtter, heier og motiverer hverandre på en veldig bra måte.

  Så takk for at du er du Laila ♥

 5. Kanskje det kan være positivt å komme hjem på den måten at du kan få hjelp til å lagd en kostplan som er litt mer tilpasset deg enn det de har mulighet til å gjøre på Modum? Som du skriver så er det individuelle forskjeller, og å følge kostplanen fra Modum 100% videre er kanskje ikke det rette for deg? Men viktig at du har skikkelig støtte med ernæringsfysiolog osv da, så det ikke sklir ut og bulimien lurer seg innpå og tar over igjen! Lykke til ❤

  • Jeg får ikke gå ned på kalorigrensen uansett hvordan de snur og vender på det, derfor setter jo spiseforstyrrelsen klørne helt ut…vanskelig. Det er faktisk ikke ernæringsfysiolog i Molde, så det går nok ikke. Det er kun ei i Kr.sund, og hun pendler til Molde innimellom. Men jeg har hatt timer med henne også…
   Takk ❤

 6. Godt er det at du skal inn igjen da, det kan kanskje motivere noe når du jobber hjemme? Ikke vet jeg. Men skjønner så godt kaoset og at det er vanskelig. Tenker på deg, fine Laila. ❤

 7. Heia deg! Du jobber sinnsykt bra Laila. og jeg skjønner at det er vanskelig å gå opp mye på kort tid, alle ville vel kjent på det. Jeg håper virkelig du får den oppfølgingen du trenger når du kommer hjem. Og at den nye behandleren er super bra! ❤

 8. Off, altså,, Håper de gode tankene kommer, og når du er hjemme får du en styrke til å vinne som du aldri før har fått 🙂
  Jeg som bloggleser følger hvertfall med deg på veien, så godt jeg kan.

 9. Jeg kjenner meg igjen i å prøve å formidle noe og opplevelsen av å ikke bli hørt. Du har helt sikkert flinke behandlere,men det kan alltid bli bedre…

  Jeg tror flere behandlingsopplegg med fordel kunne vært mer individuelt tilrettelagt. Kjenner jeg blir litt sint når jeg leser at de vil ha deg på en bestemt antall kalorier hver dag,og du bare fortsetter å gå opp. Når det er så vondt for deg,(vektoppgang er tøft for alle med s.f.)burde det kunne gå an å justere litt på matlista. IKKE for at du skal slankes,du har vel normalvekt,men for at mat,kropp og vekt skal bli et lite hakk enklere for deg. Og du kan få oppleve at vekta stabiliseres.

  Huff,dette er ikke bra. Stå på Laila! Mange som heier på deg 🙂 Skal jeg komme og sette meg på de som ikke vil justere kostlista;-)?

  • De ser det utifra hva en person veier, høyde osv. Og hvor mye man bør ha sånn i forhold til fysisk aktivitet. Men ja, jeg vil jo helst ha litt mindre da..Du kan likevel få komme og sette deg på dem, haha. ❤

 10. Det er klart det er vanskelig for utenforstående å forstå, det vil det alltid være- samme hva det er snakk om. Det viktigste er kanskje ikke at «alle andre» skjønner, for realiteten er din uansett. Jeg synes uansett du er veldig flink til å forklare!

  • Det er sant. Men av og til så føles det som at jeg må forklare meg ihjæl, for at andre skal skjønne, når de spør mener jeg. Takk Linn 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s