Stillhet

Søndag, solskinn, svak bris, stillhet. Solskinnsdager gjør noe med meg, jeg får dårlig samvittighet om jeg bare blir sittende inne hele dagen. Jeg må ut, få frisk luft, sol i ansiktet. I det jeg fikk på meg klærne, tok med meg kameraet mitt og var på vei ut, kom jeg på at jeg hadde glemt både musikk og solbriller. Men jeg gikk ikke inn igjen for å hente det, for jeg bestemt meg for å få sola i øynene, og la stillheten ute være musikken i ørene på denne turen. Jeg ville bruke denne turen til en oppmerksomhetstrening, bare lytte til lydene rundt, la blikket fange omgivelsene. Bare være oppmerksom på naturen rundt meg på de områdene jeg vanligvis har musikk i ørene når jeg er ute og går eller løper. Turer jeg tar når jeg trenger å koble ut det verste tankekaoset som så ofte surrer og går. Temperaturen var god, været var flott, og det var deilig å kjenne sola varme i ansiktet. Å vandre i det farverike løvet som har falt på bakken om høsten er noe jeg ser fram til hvert eneste år. Høsten er min favorittårstid, fordi jeg elsker jordfarvene, flammefarvene som gjør naturen så utrolig fantastisk i mine øyne. Her er det perfekte turområder, med mange veier å gå. Her kan man virkelig nyte stillheten, la tankene vandre, her får man tid til å tenke og kjenne etter. Lukten av ren luft og natur, ingen forstyrrende lyder, bare stillhet. Sola som skinner mellom trærne, mykt underlag, sand, løv, mose og masse kongler. Her er det mulighet for å få litt fred og ro.

Når jeg føler for å være litt alene, komme meg litt utenfor dørene, så tar jeg meg ofte turer inn i skogen. Der får jeg muligheten til å tenke, til å kjenne litt på friheten, og å få være alene en liten stund. Det er godt å ha denne muligheten, at skogen bare er et steinkast unna, at jeg slipper å gå så langt unna for å bare få være i naturen, vekk fra alt og alle når jeg trenger det. Men jeg kjenner at jeg savner havet, muligheten til å bare sitte og høre på bølgene som slår mot strandkanten. Bare det å sitte å se på havet gir meg også ro. Det er et lite vann i skogen her, som kalles «Det sorte hav», og jeg liker meg der. Finner motiv til bilder, gjenspeilingene av trærne i vannet, løvet som bare ligger der og pynter opp vannflaten. Navnet på vannet der passende, for det ser virkelig sort ut. Det er magisk. Det er det vakreste området her på Modum, om man trenger å komme seg litt vekk fra avdelingen, vekk fra andre mennesker. Bare sitte der og la tankene vandre. Noe å hvile øynene på, noe som gir en indre ro. Å sitte der gir meg litt mental hvile, og det er noe jeg virkelig trenger etter lange og slitsomme dager som krever mye energi og tankevirksomhet.

 

Det var virkelig deilig å gå alene på tur i dag, det får meg til å glemme avdelingen litt, få noe annet å se på, det gir meg en annen følelse, jeg klarer å slappe litt mere av, jeg senker skuldrene noen hakk. Jeg stresser ned, prøver å få fokuset vekk fra måltidene og vekten. Slipper vekk fra mas og jag. Det gir meg en mulighet til bare å være meg, ikke pasient. Uten musikk i ørene fikk jeg brukt sansene mine bedre, kjenne på solskinnet, høre på løvet som raslet svakt i den svake brisen. Lyden av underlaget jeg gikk på, fugler som kvitret i trærne, et barn som gråt et lite stykke unna der jeg gikk. Jeg la merke til detaljene rundt meg, skjegg på gamle trær, farven på mosen, høyden på trærne, farvene på busker, løv og visne granbar. Fottrykk i sanden, sola mellom trestammene og andre mennesker som også var ute og gikk tur på denne fine dagen. Jeg fant også en liten skatt mellom gresstustene.

 

Jeg liker meg også veldig godt på baksiden av bygget vi bor i, her klarer jeg også å kjenne på denne stillheten og roen. Det er vakkert her, og jeg kan sette meg ned uten å bli forstyrret, selv om det også er andre mennesker ute, for her er det ikke støy. Å bare sitte og nyte sola, la tankene vandre, reflektere og nyte omgivelsene. Og jeg elsker de høye trærne som kaster lange skygger i sola, og alt løvet som ligger på bakken. Her kan jeg bare sitte og nyte tiden jeg har til rådighet mellom slagene her. Jeg trenger det, og jeg synes det er utrolig deilig å kunne være ute og nyte en sånn fantastisk høst som det er her. Den har vært helt perfekt så langt.

 

Jeg skal ta meg mange flere sånne turer, uten musikk som forstyrrer tankene og følelsene som kommer. Jeg skal la dem få komme, og jeg skal benytte meg av muligheten jeg har til å øve på oppmerksomhetstrening. Legge merke til, og kjenne etter. Det er fint.

 

15 tanker på “Stillhet

 1. Det både hørtes og så kjempe flott ut..deiligt med en rusletur i skog og mark når enn kan ha fin været med seg 🙂 Digge skattene du fant..tror jeg må kikke mer nøye neste gang jeg er ute å rusler…kanskje jeg finner 🙂

 2. Det er hver gang en nytelse for øye og sinn å se dine bilder og lese om dine tanker! Godt du har funnet vann å hvile blikket på og at du/dere har en fin høst der nede i Vikersund. Og bra du går tur uten «forstyrrende» musikk iblant som distraherer tanker og oppmerksomhet. Lykke til med kommende uke, Laila:-)

 3. Fine fine fine Laila. Så vakkert innlegg:) dette likte jeg veldig å lese. Håper du får fler slike dager:)

 4. Høsten ♥ Tror du er heldig som får oppleve den på østlandet. Her i Stavanger har alt rgnet ov vonden gjort at vi har gått fra vanlig regnfull og ragerik ommer til at alt er tomt for blader. Bladene blåste vekk og råtner allerede. Ikke noen gule og røde og brune stadier før det dalte løv ned og dannet seg store herlig løvhauger å vasse i. Nyt høstlandets gode sider. Da jeg var i Oslo i helga så jeg noen vakre høstfarger og jeg merker at jeg har sevnet det denne høsten.

  Stolt av at du valgte tusle ut uten musikk. Du lærer og du utvikler deg og viktigst av alt: du velger å gjøre det når du ikke MÅ. var her en dag jeg glemte å ta med ipoden når jeg skulle på tur. Ble så mye styr med regntøy på meg og hunder at i farta da glemte jeg det. 100 meter bordi veien tenkte jeg faktisk på at Laila hun gikk jo ut og tok bilder ute uten å stenge verden ut. Kanskje jeg også skal la verden komme inn til meg? Men det er noe i det. Noen ganger trenger man å ta verden komme inn for å leve i øyeblikket, andre ganger trenger man å stenge verden ute, enten for å få fred fra alt eller kanskje for å få ro nok til å tenke på alt kaoset innvendig. Rydde litt opp. Når jeg går tur vet jeg at musikken er der, men jeg får helt ærlig ikke med meg mye, den er der bare for å blokkere ute alt det andre slik at jeg får ro til å «nyte» det indre bråket, det som kanskje også blir vakker musikk en dag.

  Ute på svømmetur for å ta det første bildet????

  Du legger ut noen bilder av deg selv med jevne mellomrom. Jeg ser en endring i deg. Jeg vet du sliter, jeg vet du har mange tunge dager, både med maten og vekten, men sikkert også med alt det andre behandlingsopplegget inneholder. En sf dreier seg jo tross alt ikke bare om mat og vekt. Men til tross for at du skriver du har det så vanskelig, blir du flottere og vakrere på bildene utoer høsten. 25 (?) oppkasfrie dager teller kanksje litt og absolutt den nye fargen (som jeg DIGGER). Men det er noe mer, det er noe med glimtet ditt, det er noe som skjuler seg bak øynene dine. Øynene dine er livlige ikke livløse.

  Du er vakker Laila ♥ Om vekten sier ditt eller datt, om magen står 5 cm lengre ut enn den gjorde. Dine meninger og kommentarer er like gode og viktige som før. Dine blogginnlegg er like bra som før. Kanskje noe bedre fordi du bringer refleksjonen videre til oss andre. Jeg tror du er på riktig vei, jeg syns å merke endringer, positive endringer, hos deg.

  Modum gjør deg bra, og gir det mange verktøy som du er sterk nok til å bruke i hverdagen.

  • Du skulle vært her og opplevd høsten, den har vært, og er, fantastisk 😀
   Tusen tusen takk for lang kommentar kjære du ❤

 5. Dette var et fint innlegg. Sånne turer gjør godt for kropp og sjel ❤ Enda bedre om man klarer det uten "ytre stimuli", type musikk f.eks. Noen ganger er det nok å nyte den fantastiske naturen vi faktisk har!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s