«Å spise eller ikke….»

Tragedien som har rammet Oslo,Utøya,og hele Norge har fått all fokus de siste dagene også her på bloggen. Selvsagt. Man kan ikke la vær å bry seg når noe så ufattelig skjer. Man klarer ikke la vær å ta det inn over seg. Når noe så grusomt skjer,i vårt lille fine land så blir man lamslått,man blir målløs,det slår pusten ut av en helt. Hvordan er det mulig? Hvordan var det mulig? Sånt skal ikke skje! Dessverre skjedde det,det kan ikke bli ugjort. Man kan ikke annet enn å bli engasjert,det slår imot oss overalt,på tv,i aviser,på radio,det snakkes om. Det er ikke til å unngå å bli konfrontert med det som skjedde,og man skal ikke unngå å engasjere seg i denne saken. Det er nå viktig at vi står sammen og frammer samholdet og viser vår sympati,empati,sympati,kjærlighet,støtte og kondolanser. Vi sørger for de som omkom,vi tenker på alle de skadde og pårørende. Vi takker de som hjalp til for å hjelpe,og de som fortsatt står på og gjør hva de kan for å gjøre det som fortsatt må gjøres. Alle er med på å bidrar med det vi kan,og jeg synes at det er blitt gjort en fantastisk jobb så langt med å støtte opp,all heder og ære til alle sjeler som har gjort en så stor og vanskelig oppgave. De burde alle sammen bli hedret som helter. For et land! Jeg tror nok vi alle kan føle oss stolte over landet vårt,uten å føle at vi av den grunn er nasjonalister,sett på en negativ måte. «Ja vi elsker dette landet» synger vi så stolte i vår nasjonalsang,hvorfor skal vi ikke få lov til å føle på nettopp denne kjærligheten til landet vårt også nå i disse dagene,når vi synger så stolte på vår egen nasjonaldag? Jeg er glad i mitt lille fine Norge,også uavhengig av denne tragedien vi nå er blitt utsatt for.

Min egen hverdag med spiseforstyrrelsen har kommet veldig i bakleksen her i bloggen de siste dagene,jeg har ikke helt følt for å skrive noe om det når det nå er andre ting som opptar både andre og meg nå. Likevel så lever vi alle livene våre samtidig. Vi gjør det vi må,og det trenger å gjøre,selv om det nå kanskje blir en del redusert. Mange føler at våre egne problemer blir så ubetydelig når noe sånt som denne tragedien har skjedd i Oslo og på Utøya. Ting blir satt i perspektiv,selvsagt blir de det. Vi får atter en påminnelse om hvor skjørt livet er,hvor fort man kan miste noen som står oss nær fordi det finnes gærninger der ute. Mange finner det vanskelig å stole på at noe sånt kan skje igjen. Kanskje ikke i like stort omfang,men denne episoden her viser at en «tilsynelatende» oppegående mann kan finne på noe sånt. Man får en påminnelse om hva som virkelig er viktig,de som står en nær,kjærligheten,finne,og tenke på gledene i livet,det fine vi opplever og finner. Vi lærer å sette pris på det vi har,og at vi må bli enda flinkere til å sette pris på det livet har å by på. Likevel er det sånn,dessverre kan man kanskje si,at det alltid vil finnes noen som har det så mye mye verre enn det vi selv har det. Det igjen betyr ikke at våre egne «ubetydelige» problemer som mange nå vil kalle det,forsvinner. En depresjon vil ikke bare oppheves,en selvskader vil ikke bare slutte å kutte seg. Angsten vil ikke stoppe,kanskje den nå er blitt forverret for mange. En misbruker vil ikke stoppe å misbruke. En alkoholiker vil ikke slutte å drikke. En spiseforstyrret vil ikke plutselig begynne å spise normalt og bli fornøyd med sitt eget speilbilde. Det vil fortsatt være tilstede. Man må fortsatt jobbe for å bli bedre,bearbeide minner og traumer. Jobbe med spisemønster,jobbe med tanker og følelser. Man må fortsette å skrive,føle,tenke,prate. Man må fortsette å leve. Livet går videre,det kan ikke settes på pause,og det stopper ikke opp. Vi må huske å gripe etter livet når det går forbi. Livet kommer,livet går,livet er. Livet ditt er,livet mitt er. Her og nå.

Jeg jobber med skjemaet mitt. Jeg fyller det ut hver dag. Hva jeg overspiser,hva jeg kaster opp,antall avf.tabl.,trening,antall ikke-slankende måltider,og hva jeg faktisk beholder. Mine mål å jobbe med mot innleggelsen på Modum,er å prøve å redusere antall overspisinger/runder med oppkast,trene på en «fornuftig» måte,dvs at det skal være gøy,at det skal være meningsfylt,fornuftig,ikke tvangspreget. Jeg skal prøve å få i meg ett ikke-slankede måltid hver dag. (Et ikke-slankende måltid vil si et måltid som står på kostlisten til Modum. Frokost,lunjs,middag eller kvelds. Frokost,lunjs og kvelds er det samme innholdsmessig) Middag er for meg det vanskeligste måltidet,og ikke det jeg vil jobbe med nå i første omgang,ergo blir det ett av de andre. Nå er det sånn at det mest sannsynlig ennå er en god stund til innleggelsen,så jeg hviler meg litt på det at jeg ikke trenger stresse med å jobbe så hardt med det ennå. Men det er jo egentlig nettopp på det grunnlaget jeg burde begynne å jobbe med det,sånn at jeg sakte men sikkert klarer å komme inn i den rutinen med å få det til,og kanskje også jobbe meg opp med enda et måltid. Når jeg kommer til Modum er det ingen kjære mor,da blir det å hoppe rett inn i 4 måltider om dagen fra dag 1. I dag begynte jeg på uke 4 i skjemaregistrering,og tallene som lyser imot meg er stygge. Jeg trenger vel ikke nevne at overspising og oppkast dominerer med høye tall? Dessverre må jeg samtidig meddele at ikke-slankende måltider omtrent går i minus. I løpet av 3 uker,altså 21 dager,så har jeg klart 2. Nesten 2 er kanskje mer riktig å si. Jeg ligger fortsatt noe under kaloriinntaket o måltidene. Kanskje jeg egentlig bare skal innse at det tilsammen er litt i overkant av ett fullt måltid…Ærlighet varer visst lengst…De andre punktene i skjemaet vil jeg ikke nevne. Egentlig. For de er heller ikke pene,men jeg pynter hvertfall ikke på sannheten for å få det til å se finer og flottere ut. Dessuten så skriver jeg det for min egen del. Jeg trenger ikke gjøre det,men jeg gjør det. Jeg tenker på å klare det,jeg føler meg litt fram,og på enkelte dager så får jeg i meg tilsvarende kalorier totalt i  løpet av dagen mot summen av et måltid i forhold til kostlisten. Det er da kanskje noe,jeg går hvertfall aldri en eneste dag uten å spise noe. Jeg faster aldri,det begynner det å bli noen år siden jeg gjorde. Jeg får i meg noe,for å holde forbrenninga oppe,for å gi kroppen noe å fungere på. For å være ærlig,så er jeg av den typen spiseforstyrrede som ikke liker å være sulten. Jeg lever ikke på euforien mange føler av sulten. Jeg trener meg heller ikke ihjæl. Jeg har mange dager hvor jeg ikke trener.

De siste dagene har selvsagt vært veldig spesielle,det har gått med mye tid foran tv-skjermen,men jeg prøver å få til litt andre ting innimellom. Lese bøker,skrive,gjøre litt husarbeid. I g år var jeg ute og gikk en tur med en kompis. I dag har jeg hatt besøk av lillesøstra mi og svogeren min. Vi har benyttet oss av en solskinnsdag nedi byen. En tur på kafe,litt shopping,trasking i bygatene,kaffe på bryggekanten. Det har vært en veldig hyggelig dag med mine nærmeste. Kvalitetstid. Samtidig har også nyhetene stått på her,vi følger med. Spiseforstyrrelsen får den tiden som er igjen etter alt det andre er gjort. Det vil si at den tidsbegrenset,den har ikke lengre hele fokuset mitt. Små mål,men likevel betydningsfulle mål i riktig retning. Every step counts. Aldri har vel den setningen føltes så god,fordi den forteller meg at selv om jeg gjør bittesmå ting som jeg ofte ser på som ubetydelige,likevel er meningsfulle og betydelige når alt kommer til alt.

To eat, or not to eat, that shouldn’t be the question.

Men det er det….

17 tanker på “«Å spise eller ikke….»

 1. Jeg syns du er flink jeg!
  Jeg leste i avisa at ei jente som hadde vært med på Utøya sa at det var lenge til hverdagen ble normal igjen, men det å gjøre hverdagslige ting kunne hjelpe henne å komem videre. Det tror jeg er helt sant. For som du sier, hverdagen stopper ikke opp selvom dette grusomme har skjedd. Flott at du prøver å ha noen «ikke-slankende» måltider av og til. det er en god start!

  • Ja,livet går jo videre,det er ikke til å komme ifra,selv om det må føles helt forferdelig og veldig vanskelig å tenke og føle sånn kanskje for dem som var midt oppi dette her.
   Takk 🙂

 2. Veldig sant det du skriver, problemene forsvinner ikke og noen får det kanskje sterkere akkurat nå. Jeg klarte ikke å tenke, eller finne mine ting en stund og når jeg jeg kjente noe fikk jeg en skam over å føle på mine ting oppi dette og kastet de bort, nektet for de osv. I går skrev jeg et innlegg som ikke hadde noe med disse tingene + 2 dikt, bare om meg og mine ting, min situasjon og jeg har aldri følt meg så skamfull før.. Jeg har lest både her og i annen blogg at problemene er der selvom og det har hjulpet litt, men skammen ligger der..

  Så bra at du skal prøve å ha et slikt måltid, det er veldig bra, du er flink 🙂

  • Jeg har ikke kjent på skam ang. dette her jeg da hvertfall,men jeg har følte for å formidle mitt engasjement når noe så stort og tragisk skjer,og derfor har bare fokuset mitt kommet kommet i bakkant i selve bloggen. Du har ingenting å skamme deg over,du har en vanskelig sykdom,dem forsvinner som sagt ikke selv om noe sånt skjer. En blogg handler jo om deg som person når du skriver den om ditt liv tross alt.

   Takk 🙂

 3. Alle alle ALLE små steg teller, og kun de gode teller i lengden. Ikke døm deg selv for hardt for de tingene du ikke mestrer; det vil bare føre til en negativ spiral hvor selvtilliten synker og mestringen deretter. Stå på Laila.

  • Nei,jeg gjør heldigvis ikke det da,for jeg vet at jeg en dag vil klare de store tingene som jeg ikke mestrer akkurat nå. Forhåpentligvis hvertfall,om ikke hvertfall det aller meste 🙂

 4. Jeg har klamret meg fast til det hverdagslige helt siden det skjedde fordi rutiner er så viktig for meg. Man må jo gå videre, og det var nesten deilig å dra på jobb på mandagen og få ting på avstand. Slippe å sitte klistret foran tv’en og lese nettaviser.

  Høres ut som du jobber kjempebra for tiden 🙂

  *klemmer*

  • Ja,noen trenger virkelig å klamre seg fast til de vanlige rutinene for å komme seg gjennom dagene,og det må være fullt lovlig så klart.
   Takk lille venn ❤

 5. Fornuftige ord Laila, i dette innlegget og tidligere innlegg.

  Til å bo i Molde, så er du ganske så fornuftig 😉

  Flott at du ser dine egne positive skritt. Synes du er flink jeg 🙂

  • Hahahahaha,du må jo huske på at jeg IKKE er Moldenser til tross for at jeg bor her da,det er en viss forskjell.
   Tusen takk kjære deg 🙂

 6. Skjønner godt at du hviler deg på at det er lenge til, for ja, det er lenge til… Jeg har hvertfall alltid gjort det meste av oppgaver i siste liten 😉 Ta det i ditt eget tempo! En liten tanke til målene dine… «Redusere antall runder» er kanskje litt «diffust»… Har du tenkt på å fastsette et antall du skal holde deg til, for så å prøve redusere det antallet gradvis? Kanskje det kan være enklere å forholde seg til, tenkte jeg bare på… ?
  Du har rett; «Every step counts», og det er så bra at du fører disse skjemaene dine tror jeg altså! – For deg selv! Det kan du være stolt over det! åååh, Laila, jeg er så spent på Modum, jeg! Og med selvinnsikten din, er jeg så sikker på at du vil komme deg i gjennom dette, med et bedre forhold til deg selv og mat. I just know it! ❤ ❤ ❤

  • Vel,på det meste så kan jeg ha 5-6 runder med overspising og oppkast. Vanligvis ligger det mellom 2-4. Så da er jeg fornøyd om jeg klarer å ha dager der hvor jeg kanskje kaster opp 1 eller 2 ganger framfor 3-4-5-6.
   Høres ut som du er mer spent på Modum enn hva jeg er,hahahahaha.

 7. Det du skriver om at livet går videre etter det som har hendt synes jeg var veldig bra. Det er akkurat sånn jeg føler det. Det var en forferdelig hendelse, men problemene våre forsvinner ikke av den grunn, og man skal ikke ha dårlig samvittighet for å blogge om andre ting enn katastrofen. Jeg har valgt å ikke skrive noe som helst om den på min blogg, fordi jeg ikke helt har klart å sortere mine egne følelser og reaksjoner rundt det som hendte.

  Jeg har også tenkt på å begynne å lage skjema med en oversikt over dagene mine. Det er kanskje ikke så veldig viktig for behandlingen sin del, men det kan være greit for meg selv å se når ting har gått opp og ned, når mat har vært vanskelig, når skadingen har tatt overhånd – kanskje er det mulig å se en sammenheng? Jeg lurer bare på hvordan jeg skal utforme et slikt skjema, og vet ikke om jeg er motivert nok til å klare å fylle inn det som BURDE stå på et slikt skjema.. Vi får se.

  • Jeg brukte en annen type skjema her en gang tidligere,det går på dette med tanker og følelser. Beskrive situasjonen du er i,hva du tenker,hva du føler og hvilken atferd du bruker for å håndtere det hele. Ved å bruke et sånt skjema kan du kanskje finne ut av årsak-sammenheng. Give it a try 🙂

 8. Veldig sant som du skriver – problemer og sykdommer blir ikke borte, men det kan fort virke som bagateller i forhold til det som har skjedd. Det er uansett bra at du jobber mot små mål. Et lite skritt i riktig retning er bedre en å gå bakover..
  Stå på videre. Klemmer ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s