Spis maten din!

Det er noe jeg har grublet en del på,og som jeg aldri egentlig blir helt klok på. Når man er innlagt,og nå har jeg kun vært på et vurderingsopphold,men jeg kjenner jo andre som har vært,og som er,innlagt,så har man en kostliste å forholde seg til. Noen har kun næringsdrikker å forholde seg til,mens andre har en blanding av næringsdrikker og kostplan,og andre igjen,kun en kostplan.Når man er innlagt på en institusjon,så er det selvsagt institusjonsmat,rask i hop,noe enkelt noe som man kan masse»produsere». Man kan ikke forvente biff og flotte sauser,luksuriøs sjømat eller dyre kaker. Her kan man kun bestemme til en viss grad hva man vil spise når det kommer til frokost,lunjs og kvelds.Noen steder kan man kun velge pålegg,men på Modum kan jeg i det minste velge mellom kornblandinger,brød,knekkebrød og rundstykker. Men når det kommer til middag,så må man spise det man får servert. Der får man ikke valg,der er det «værsågod,spis maten din!» No question asked. Ikke noe om og men,ikke rom for diskusjon.Ikke noe spis eller la vær,men spis! Det jeg grubler på er hvorfor man egentlig ikke har noen valg. At det ikke lages alternativer. Altså,jeg skjønner at jeg ikke kan komme til Modum og tro at jeg er på noe restaurant og skal få finfin mat til enhver tid,det er ikke det. Men sånn i det vanlige liv så er det alltid mat man ikke liker,mat man ikke velger. Så hvorfor har man ikke noe valg når man er innlagt? Hvorfor må man like alt som blir servert? Om det blir servert noe som jeg,eller andre,ikke liker,og vi blir «tvunget» til å spise det,blir ikke det også litt feil? I den forstand at da blir tvang mener jeg,at man ikke har noe annet valg enn å spise det man faktisk ikke liker,bare fordi man skal lære å spise på nytt,lære å spise normalt. Da jeg var lita så var det «du skal spise det du får server,og du skal spise opp maten din» Greit,jeg gjorde jo det,men de dagene vi hadde noe som jeg ikke var så himla glad i,eller rett og slett ikke likte,så skal jeg love dere at jeg ikke fylte opp fatet mitt tilstrekkelig,for å si det sånn. Jeg synes det er greit at man skal prøve mat man ikke har smakt før,før man kan uttale seg om man liker det eller ei,og man kan fylle på litt sånn for syns skyld om det ikke er det beste man vet,men man kan ikke tvinge noen til å spise noe man ikke liker. Om jeg noen gang,sånn for å sette det helt på spissen her,får servert blodpølse f.eks,da kommer jeg til å blånekte,fordi det er det verste jeg noen gang har spist i hele mitt liv. Da jeg var lita så hadde vi nettopp det til middag engang,fordi mamma og pappa spiser det engang i jubelåret. Dessverre var det ene jubelåret i min tid fram til jeg flytta ut,og vi,den lillesøsteren min som er nærmest meg i alder,måtte spise en skive hver,hvis ikke kunne vi bare glemme å gå på sirkus. Jeg aner ikke hvor lang tid jeg brukte på den ene lille skiva,og den ble iskald før jeg ble ferdig med den. Men jeg tvang den i meg,for på sirkus,det skulle jeg. Jeg tvang den i meg,og da sverget jeg: aldri igjen!

Nå tror jeg ikke at vi kommer til å få servert blodpølse akkurat,men det er alltids noe mat man ikke liker,mat man ikke vil velge i det daglige,fordi man har muligheten til å velge mat man faktisk liker,utifra hva smaksløkene våre foretrekker. Jeg velger ikke fiskekaker,ihjælkokte poteter og fett f.eks,fordi det er helt horribelt for meg. Jeg velger heller ikke sushi så lenge det er avocado inni,fordi jeg brakk meg bokstavlig talt når jeg spiste det første gang. Jeg vil aldri finne på å kjøpe uer heller,det er for meg helt forferdelig å spise. Alle har sin greie,og man kjøper og spiser ikke hva som helst bare fordi man må spise,men man velger noe som smaker,noe man liker,for mat skal visst også nytes,det er jo halve opplevelsen. Og så lenge man har valg,så velger man enten eller. Da forsvinner også tvangspreget over det hele. Da blir ikke presset over å måtte spise så vanskelig. Jeg mener ikke her å lage meg noen katastrofetanker om hvordan det kan komme til å bli på Modum,men dette er mer refleksjoner over dette med å ikke føle at det skal være tvangsbasert,når det vil bli vanskelig nok som det vil bli. Jeg skjønner også det at målet er å lære å spise regelmessig,men da hadde det hvertfall vært litt tryggere å vite at man hadde alternativer,sånn at det ikke skulle slå seg helt i vranglås. Jeg forventer som sagt ikke luksus,det trenger jeg heller ikke,men jeg lurer bare på hvordan det vil bli om det kom en dag et middagsmåltid med noe jeg virkelig ikke liker,og vil få problemer med å spise maten. Hva da? Skal jeg tvinge det i meg,fordi jeg ikke har noe valg? Jeg vil kanskje få næringsdrikk som alternativ,det håper jeg hvertfall,for det vil da klart bli enklere for meg. Jeg forventer selvsagt ikke at det skal være enkelt,det er ikke derfor jeg er der,og jeg kommer selvsagt til å smake på ting jeg eventuelt ikke har smakt på før (skjønt jeg tviler på at sånne middager kommer på bodet),og jeg vil selvsagt prøve å spise opp det jeg får servert,selv om det er noe jeg ikke er så begeistret for,men likevel kan klare å spise det. Men nå mener jeg måltider «satt på spissen»,måltider med et innhold jeg aldri ville ha valgt frivillig,fordi jeg rett og slett ikke liker det.

Jeg har såvidt snakket litt med andre om dette her,som også er enig i det jeg skriver her,men jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger fra andre som er innlagt,som har litt mer erfaring. Hvordan er det? Hvordan fungerer det for dere?

 

What to eat or what not to eat,is that even a question??

33 tanker på “Spis maten din!

  1. Min erfaring matmessig når jeg er innlagt, er at det er veldig mye smakløs mat. Mye som alle kan like eller hvertfall ikke liker. Men man kan vansligvis bestille ønskekost hvis det er noe man ikek liker eller man kan besteille bort fisk/kjøtt. Men det komemr selvsagt alltid dager det ikek er noe man liker. de dagene pleier jeg å varme fiskekaker eller ostesmørbrød. Det er sikekrt annerledes på en spisepost der kcalmenge osv er viktig. Håper de har en løsning på det for halve poenget er vel at mat skal bli en god opplevelse for deg. 🙂

    • Jeg fikk en mail fra ei som beskrev hennes opplevelse fra Modum,hun skriver at det er to alternativer på tirsdager og torsdager,så det lover jo bra da,men så er det jo 5 andre dager i uka også da,da må man spise det man får servert…sukk,jaja,kan overleve med det meste da…

  2. Når jeg er innlagt spiser jeg sjeldent uansett…og hvertfall ikke ting jeg ikke liker…men så er det litt lettere for meg da, siden jeg aldri har vært innlagt pga maten og det har ikke vært fokus…det var fokus i slutten av de 4 mnd’ene på post 5, men jeg nekta bare…tok med maten på rommet istedet, eller bare la meg for å sove…

    De burde ha 2 forskjellige typer mat…på PAM har de 2 forskjellige middags retter å velge mellom 😉 Det er jo genialt da^^ Jeg fikk til og med spesial laget mat den ene gangen (de klaget over at jeg ikke spiste og jeg sa jeg var veggis) så fikk jeg jaggu veggis karbonader. DET hadde jeg ikke forventa! 😮

  3. Vet du hva, men klarer det meste. Og er det for ille, ja, så legg igjen maten på fatet. Ingen stapper maten ned i munnen din, hehe. Og jeg håper inderlig ikke at det tilbys næringsdrikke i stedet, dét ville vært galskap det=)
    Et brødmåltid ville vært erstatningen om det hadde vært fullstendig krise. Men det er ytterst sjelden. Man kan alltids spise tilbehøret, for eksempel. Og er det EN ting man lærer på institusjon, så er det at det kommer snart et nytt måltid, så så lenge man 99% spiser det man skal, så spiller det ingen trille om man la igjen den ene blodpølsa den dagen.

    • Ps. For de som ikke kjenner meg, som Laila jo gjør, så har jeg vært innlagt for anoreksi i årevis, så jeg er ikke slem eller noe, hihi, jeg bare vet det 😉

    • Vel,tingen er den at man skal spise opp ALT som man får på fatet.(Middagene får man ferdig servert),og alle må vente på at sistemann er ferdig før man kan forlate bordet…så jah,de operer ikke helt på samme måte som på Øst-marka.

      • Hehe..vet du hva som slo meg da jeg leste det du svarte nå..? At et slikt opplegg hadde jeg sørenmeg hatt godt av en periode…=)

      • hei du:)
        Maten på Modum er heldigvis ganske god, men er det noe du overhodet ikke får i deg pga. smak kan du la vær av og til og heller spise såkalt «senkvelds» for å veie opp for manglende inntak. Næringsdrikker var ganske utelukket da jeg var der..men «elsket» frokost, lunsj og kvelds, for da kunne man velge forholdsvis fritt i ulik fersk mat:) Så er det «bare» å lære seg å spise igjen…

      • Ja,var der på vurderingsopphold,så vet hva jeg har å forholde meg til når det kommer til frokost,lunsj og kvelds heldigvis. Men vi var jo så «heldig» å få frityrstekt fisk og pommes frite første dagen vi var der da,så ikke bare det at man kanskje ikke liker noe,men da er det er jo pokker meg junkfood i tillegg,haha. Jeg tror jeg heller vil forsøke å få i meg middag enn senkvelds,det er noe med det å legge seg mett,det er ubehagelig det…grøss…

  4. Har ikke akkkurat så mye erfaring på dette området, men jeg ser poenget ditt. Da jeg var innlagt var det ikke noe press om å spise opp maten sin fordi det ikke var et sted for spiseforstyrrede. Så det var bare å droppe å spise dersom man ikke likte det man fikk.

    Jeg hadde hatt store problemer med å skulle spise noe jeg ikke likte, så jeg skjønner at tanken er skummel om det er slik på Modum.

    *klemme på*

  5. På ungdomspsyk var det koslister å forholde seg til, men fordelen var at de hadde en helt egen kokk som kokkelerte maten, derfor var det ikke noe spesielt sykehuspreg over maten heller. Om det var noe spesielt (når jeg hadde bursdag mener jeg), så fikk jeg lov til å bestemme hva ALLE skulle spise den dagen, haha. Memories.
    Og om du seriøst ikke likte, så var det ikke døden om du lot være den ene dagen, som Ingeborg også sier.

    I Harstad derimot, der var de veldig «ja, du kan få HVA DU VIL», og jeg i mitt bulimiske sinn; GREAT! Det ene halve året spiste jeg kylling hver dag, det andre halve året spiste jeg lasagne hver dag. Nesten i alle fall. Bortsett fra om de serverte noe bulimien var skikkelig gira på å spise.

    Bortsett fra det har jeg ikke noe erfaring.

    • Det blir hvertfall ikke kylling hver dag på Modum,haha. De dagene jeg var der så var det frityrstek fisk og pommes frite!!! den første dagen,GRØSS FOR EN START,og biff lindstøm (XXL) burgere og div. tilbehør dagen etter…Lord…Jeg vet også at fiskeboller i hvit saus er et alternativ f.eks…grøss….Jaja,blir nok å tvinge i seg enkelte middager om det ikke finnes et alternativ…

  6. Det er utrolig mye mat jeg har spist som jeg ikke hadde planer om å spise EVER, for å si det slik. Og det har gått helt fint. Det er for det meste vanlig mat på slike steder, men det kan jo være de slår til med noe superspesielt. Jeg fikser f.eks ikke kyllinglår-skinn, iallfall ikke dersom det er bløtt og seigt og bleikt. På spiseenheten her fikk vi næringsdrikk i stedet. En stk for mer enn halvspist middag, to stk for under halvspist. Uansett så måtte middag eller erstatning inntas på de tretti minuttene til rådighet.
    Jeg vil jo anta at de har ett eller annet alternativ dersom du bare ikke klarer å spise det som serveres. du er jo der for spiseproblematikk, og å ikke spise vil jo ikke være noe lurt alternativ 😛
    Klem fra meg

    • Nei,å ikke spise er jo ikke noe alternativ da,hadde jeg kunne valgt det alternativt så hadde jeg ikke hatt noe der å gjøre,la vær å spise kan jeg gjøre hjemme og andre plasser,haha.
      Ja fy pokker,seigt kyllingskinn er NASTY PASTY…yukk.

  7. Jeg er innlagt, men ikke for spiseforstyrrelse. Og det er jeg glad for når det kommer til maten, for det er mye av det vi får servert som jeg ikke klarer å spise i det hele tatt. Jeg er ikke spesielt kresen, men akkurat den maten vi får servert er i mine øyne ikke spesielt god… Med det systemet som er her burde det ikke være noe vanskelig å tilby flere ting samme dag, i alle fall ikke om man kan bruke det samme tilbehøret og tilby både fisk og kjøtt – for å ta et eksempel. Det må være lov til å ikke like mat, og da også slippe å spise det – eller få noe annet i stedet.

  8. Har vært innlagt for sf, og da hadde vi valg mellom to retter til middag, feks kjøttkaker eller kokt torsk. Og alle tok fisk, eller det «letteste» alternativet hver dag. Så da ble det slutt på å velge. Det var kjipt, men jeg skjønner det godt i ettertid: poenget er å kunne lære seg å spise all mat, også kanskje mat man ikke liker så godt. Hvis man er i selskap og blir servert noe man ikke liker så godt, er det en fordel å kunne spise det, selv om man kanskje tenker at man «bruker opp» kaloriene på noe som er vondt.
    Når det er sagt, fikk vi _mye_ smakløs mat, fytti katta. Og poteter hver bidige dag. Det burde vært mer tilpasset (relativt) unge mennesker, men Modum med burger og pommes frites er kanskje litt over the top andre veien? :p

    -L

    • På Modum får man velge mellom to alternativer to dager i uka,det er i det minste noe. Joda,jeg skriver jo det at det er greit å å lære seg å smake på all mat,nettopp i den forstand at man kan være «høflig» når man er i selskap osv,å spise litt for syns skyld.Akkurat det har jeg ikke problemer med,men det jeg mener her er mat man rett og slett ikke liker,som man har store problemer med å spise. På Modum MÅ man spise opp det man får servert på fatet,alt. Men jah,det er ikke det at jeg tror jeg vil få så store problemer,men det er selve måten det gjøres på,eller,måten de opererer på,at de ofte tar det for gitt at det er «spiseforstyrrelsen som snakker» når noen sier at de faktisk ikke liker en rett.
      Og JA,pommes frites er virkelig way over the top. Biff Lindstrøm kan gå..

  9. Om det å spise opp maten sin, ja det er en utfordring. Husk at behandling bare er en fase, og det er ikke meningen at du livet ut skal tvinge i deg mat du ikke selv liker. Ganene våre er ulike, og som Ingeborg skriver, de har sikkert alternativ. Det er forskjell på den ene gangen du faktisk ikke liker noe, og alt det spiseforstyrrelsen kan si du ikke liker.
    I og med at du leter etter bøker kan jeg anbefale en sær bok av Mo Hayder – Tokyo. Den handler om ei engelsk jente som reiser til Tokyo i jakten på en film. Bøken begynner rolig, men blir mer og mer intens, og nå når jeg nærmer meg slutten er det virkelig intenst. Har lest boka før, men så lenge siden at jeg nå leser med nye øyne. Det er også spennende. Vil i den anledningen avslutte med et lite sitat fra boka. Situasjonen er at Grey, jenta, leser om japansk og kinesisk historie om kannibalisme.

    ”Spiseforstyrrelser ble behandlet med kjøtt fra henrettede forbrytere. ”

    • Æææææsj,fy faen,DA hadde jeg seriøst gått over i en anorektisk fase tror jeg,om jeg hadde funnet ut at jeg hadde spist menneske kjøtt. Gross!
      Joda,det er bare en fase,så klart,men som sagt,dette er tanker rundt temaet kostliste og at man MÅ spise det man får 🙂 På Modum har man nok dessverre ikke annet valg enn å spise opp det man får på fatet 😉

      • Jeg kjenner det vrenger seg inni meg, jeg hadde blitt skikkelig frustrert dersom jeg fikk servert noe som svellet opp i munnen og jeg ikke klarte. Kjempevansklig den dagen det dukker opp. Ta opp problemstillingen med de ansatte og snakk om hva en gjør i en slik situasjon.For alle mennesker, behandlere og pasienter og ikke-syke vet da at et menneske liker ikke alt… og faktisk vil slike med noe. De må ha rom for utfordringene som kommer med smak og gane, i motsetning skal tanker med mat i forhold til tvang og sf-særegenheter tas ved hornene.

        Jepp… vi kan være glade for at det ikke er en realitet!!! Da virker jo blodpølsa som rene delikatessen… ehhh…

      • Ja,hvis jeg husker på det så skal jeg ta det opp,cause you never know.Ja faen,det er nesten så blodpølse blir fancy schmancy i forhold til,og det sier litt…

  10. Jeg har vært innlagt for sf i mange måneder til sammen, og jeg deler ditt syn på hvor «håpløst» det er at man tvinges til å spise mat man faktisk ikke liker. Her hvor jeg har vært innlagt er det to valg man-fre, ikke valg i helgene.. Men i motsetning til på Modum må vi ikke spise opp alt, vi har alle individuelle målsetninger. Og står det ting på menyen man rett og slett ikke fikser av ikke-sf-grunner så er det stort rom for å spise bare tilbehøret og ha ekstra mat til et annet måltid i stedet. Hovedproblemet med sykehusmat er IHJELKOKTE grønnsaker og poteter. Sett gaffelen i en brokkolibukett og den ramler fra hverandre….gud velsigne grønnsaker som er al dente!

    • Gawd,høres ut som du har det ganske så bra da,sånn egentlig. Med tanke på valg hvertfall…på Modum er det valg på middag 2 dager i uka. Jiippii..Jeg var på vurderingsopphold nå i juni,og der var det både kalde og varme grønnsaker som tilbehød,men jeg spiste bare det kalde…men ja,kald ihjælkokt brokkoli som smuldrer opp mellom fingrene på deg er GROSS. Jeg må i grunnene si at jeg er veldig spent på hvordan dette her kommer til å bli,haha.

  11. Skjønner godt at du er småbekymret for å få servert blodpølse etc. Hadde noen satt seg ned og tvunget i meg en skål med grøt hadde de kjapt fått seg en knyttneve, for å si det sånn… (JA, jeg hater grøt). Men jeg kan ikke helt se for meg at hvis du er flink og spiser 99% av det du skal, så vil de regelrett tvinge i deg den ene retten du ikke liker? Én ting er å «lure seg unna» fordi sf-en ikke vil spise, en annen ting er den ærlige saken å ikke like noe. Dog blir jo dette kun spekulasjoner fra min side. Kanskje er det noen du kan spørre om dette på Modum…? 🙂

  12. Jeg synes akkurat det der er utrolig frustrerende! Da jeg gikk på FHS hadde vi jo også én middag, så det var jo ikke mye valg akkurat, men der klarte de å faktisk lage god mat, og ikke SYKEHUS-mat, som ikke smaker noenting. Og selvsagt, likte du det ikke, så stakk du og kjøpte deg noe annet…

    Det irriterer meg helt grenseløst at de skal feite meg opp på mat jeg ikke hæler! Jeg har jo vært innlagt under St. Olavs før, så jeg vet jo hva slags mat det er, og det er stort sett bare mat jeg aldri kunne spist eller blitt servert hjemme under noen som helst omstendigheter.

    Sånn sett høres Modum myyye bedre ut enn Østmarka. Her blir maten sendt fra St. Olavs, og det er ikke mange valg akkurat… Har jo fått kostliste og sånt, og det eneste man kan velge er pålegg og brød/knekkebrød. Jeg som ca. aldri spiser brød, noe som overhodet ikke har med spiseforstyrrelse å gjøre – det er rett og slett ikke godt. Jeg spiser hauger med frukt, knekkebrød, nøtter, kornblandinger, yoghurter… Kan absolutt være et fullverdig kosthold uten de tørre brødskivene!

    De argumenterer med at vi skal lære oss å spise «vanlig norsk husmannskost», men hvem faen er det som spiser det i 2011??? Annet enn mormor og morfor har jeg ALDRI vært borti noen som lager sånn mat hjemme. Her er det kokt potet og stort sett et eller annet raffinert fiskeprodukt hver jævla dag. Jeg kommer til å spy ufrivillig.

    Husker ikke sist vi serverte kokte poteter hjemme. Yuck.

    • Ikke sant,norsk husmannskost den dag i dag er jo pizza,burgere,taco og pølse med brød…det skal jeg jaggu meg nevne når jeg er på Modum,at den derre «lær å spis norsk husmannskost» greia dems er utgått på dato,haha.

  13. Å gud, jeg er glad jeg ikke har vært innlagt på en spisepost! Da jeg var innlagt i nesten to år var jeg på «Larkollen ungdomspsykiatriske Behandlingshjem» som det så fint heter. Spiseforstyrrelse var en av grunnene til at jeg var der dog. Og der var de veldig ivrige for å sørge for at jeg spiste. Avdelingen jeg var på, med plass til syv ungdommer, hadde egen kokke. (Som Arikanne skrev over her, så fikk vi også besemme hva alle på avdelingen skulle spise når man hadde bursdag. Man fikk velge seg hvasomhelst til frokost som man fikk på senga (special kid-frokost var bare for den som hadde bursdag. De andre måtte spise vanlig frokost, høhø.), middag og dessert og hva slags kake man ville ha til kvelds 😀 )
    Jeg er vegetarianer og fikk et vegetar alternativ til hver middag hvor det var kjøtt. Hvis jeg sa at jeg ikke likte noe og ikke ville ha, så spurte de om det var noe annet jeg hadde lyst på og de kom med forslag på ting de visste jeg likte. Argh, som jeg hatet gnålet deres om mat! Men når jeg nå vet litt hvordan det er på spisposter så er jeg utrolig glad for at jeg havnet på LUB.
    Tror jeg. Hvem vet, kanskje jeg hadde vært frisk den dag i dag hvis jeg hadde tatt i mot behandling spesifikt for spiseforstyrrelsen..

    Uansett, jeg tror ikke du skal grue deg altfor mye til blodpølse og denslags.. Serveres vel maks en gang i jubelåret der og, hvis det kommer i det hele tatt da. 😀

    Klemmer<3

    • Gwadness,tenk om man kunne ha valgt selv hele perioden man var innlagt?? Hadde vel kommet ut som anorektiker da kanskje…ikke helt bra det heller,høhø. Vet nesten ikke om jeg vil være innlagt når jeg har bursdag jeg,kake i tillegg til all maten liksom? Holy lord…Kan man foreslå luftkake? Liksom-kake?
      Jeg gruer meg uansett hva de serverer,for jeg spiser jo aldri noen som helst måltider i løpet av dagen,for nutribar kategoriserer neppe som måltid? Jaja…ooff…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s