Ny artikkel å dele med dere:
Sykelig kroppsbygging
Megareksi, eller kroppbildeforstyrrelse, er det motsatte av anoreksi, og man bruker all sin fritid på å trene, spise riktig og dope seg for å få svulmende muskler. Om lag 6,5 prosent av menn har tegn på megareksi.
Megareksi er et resultat av mannens vrangforestillinger om egen kropp. De føler at de ikke har store nok muskler, at de er puslete og dermed ikke har en bra nok kropp.
Realiteten er ofte det stikk motsatte, at kroppen er muskuløs.
Fenomenet kommer fra det amerikanske kroppsbyggermiljøet, og har vært kjent i USA i minst hundre år. I Norge har megareksi vært lite omtalt og det er ofte vanskelig å oppdage.
Finnes ingen grenser
For megarektikeren finnes det ingen grenser for hva som er stort nok. Megarektikeren har et dårlig selvbilde og manglende kjønnsidentitet.
Mannens dårlige oppfatning av seg selv påvirker hele hverdagslivet i negativ forstand. Og selv om de holder seg til en streng diett og trener i timesvis hver dag, blir de aldri fornøyde.
Elisabeth Innselset, tidligere hovedfagsstudent ved NTNU, er blant de eneste som har gjennomført forskning på fenomenet i Norge.
Hun har utført en undersøkelse blant menn som trener regelmessig i helsestudio. Av de 76 spurte hadde 6,5 prosent tegn på megareksi og 5,4 prosent hadde tegn på en forstyrret spiseatferd.
— Jeg er ikke spesielt overrasket over resultatet, da en undersøkelse viste en forekomst på 8 prosent hos amerikanske kroppsbyggere, sier Innselset, til trening.no.
I undersøkelsen fant Innselset også en sammenheng mellom doping og megareksi.
— 25 prosent av de spurte brukte eller hadde brukt doping. Dopingbrukere var kjennetegnet med lav selvoppfatning. De statistiske analysene i denne studien viser stor sammenheng mellom forekomst av megareksi og bruk av doping. Jeg tror at bruk av doping av noen blir vurdert som et alternativ for å nå målet om idealkroppen, sier Innselset.
Økt kroppsfokusering
Ut i fra resultatene er det grunn til å tro at menn med et dårlig selvbilde har økt sårbarhet til å utvikle megareksi, et forstyrret spisemønster og til å bruke dop. Den økte kroppsfikseringen kan resultere i uheldige kroppsidelaer, mener Innselset.
— Stadig flere jenter rammes av anoreksi, og jeg tror flere menn etter hvert vil utvikle megareksi. Både materielle, kulturelle og psykologiske årsaker ligger til grunn for denne utviklingen. Det handler om manglende kjønnsidentitet, forventningene til livet og krav fra samfunnet om hvem man bør være, sier hun.
Kan gi depresjoner og angst
Megareksi kan føre til ensomhet, angst og depresjoner. Og tar man i tillegg anabole steroider er det store sjanser for flere alvorlige bivirkninger som impotens, humørsvingninger og «kvinnebryster».
Både venner, familie, lærere og trenere kan hjelpe personer med adferds- og spiseproblemer. Men samtaleterapi er den mest effektive behandlingsformen. En terapeut vil hjelpe pasienten til å forstå hvordan han ser på seg selv.
— Men det er nok mange menn som ikke erkjenner at de har en såkalt spiseforstyrrelse. Men det er det jo. For de bakenliggende årsaken er på mange måter de samme som ved anorexi og bulimi, sier Camilla Gaare ved IKS til Puls.
Megarektikeren føler ofte at kroppen er for liten. Realiteten er ofte det stikk motsatte, at kroppen er muskuløs.
(Kilde: nrk,helse/forbruk/livsstil)
Interessant blogg. Skriver du alt selv eller kopierer du noe også?
Har en Kone som har hatt spiseforstyrrelser. Det er en ting som aldri egentlig «går over», men følger deg hele livet, selv om du blir «frisk».
Dette er en artikkel som jeg deler,kildehenvisningen finner du nederst 😉 Ellers er bloggen om meg og mitt.
Jeg er hypokonder, men kan med en gang utelukker alt jeg lider av megareksi. Forøvrig interessant lesning. Har ikke tilknyttning til noe kroppsbyggermiljø så dette var ukjent for meg.
Hahaha…nei,man kan ikke få med seg alt heller da…liksom…
6,5 % er ganske mange. Er nok svært få av dem som får hjelp. Eller som tør å søke hjelp. Bra du deler info om de litt mer skjulte forstyrrelsene.. Vekk med tabu og skam!!
🙂
Ja,husj,bort med seg skam og tabu..haha
Interesting, Laila. Har bare hørt om megareksi, kunne ikke så mye. Uff. Takk for info, Laila. ❤
Your welcome my dear ❤
Bra at du tar opp dette også, det er nok en glemt del av spiseforstyrrelsen. Det finnes jo så mange former for å slite med mat og alle er viktige. Takk for utfyldende informasjon 🙂
your welcome 🙂