Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser

Her om dagen fikk jeg tilsendt informasjon,brosjyrer og klistremerker fra IKS.

Her gjelder det å spre informasjon om IKS.

Flere andre bloggere har spredd informasjonen,og jeg vil også være med på å spre informasjonen. Jeg har tenkt å ta med med noen brosjyrer og klistremerker ned på den psykiatriske poliklinikken jeg går i behandling for å høre om jeg kan legge fra meg noe der nede. Og så vil jeg spre informasjonen her inne ved å gjengi informasjonen i brosjyren.

Sliten bulimiker med viktig informasjon….

«Spiseforstyrrelser handler først og fremst om følelser.Selv om det kan synes å handle om mat,kropp og vekt,må vi lete etter de følelsemessige problemene bakenfor disse symptomene.Der ligger også nøkkelen til å bli frisk.

Hva er spiseforstyrrelser?

I IKS er det din opplevelse av å ha et problem som gjelder. Vi definerer det slik:»du har en spiseforstyrrelse når tanker,følelser og handlinger i forhold til mat,kropp og vekt går ut over livskvalitetet og fungering i hverdagen.»

Vi deler ofte spiseforstyrrelser inn i tre typer,anorkesi,bulimi og tvangsspising. I tillegg kommer uspesifiserte spiseforstyrrelser,som omfatter de som ikke oppfyller alle diagnostiske kriterier,men som likevel har et alvorlig problem. Innunder  de uspesifikke spiseforstyrrelsene kommer også betegnelser om ortoreksi,og megareksi. Felles for alle disse,er at vi gjennom å «rote med mat»,sulter oss,spiser for mye og/eller kompenserer for spising på ulike måter,forsøker å mestre følelsesmessige vanskeligheter. Dette medfører at en med spiseforstyrrelser kan være overvektig,undervektig eller normalvektig. Spisemønsteret kan også variere over tid,noen går gjennom alle variantene av spiseforstyrrelser,mens andre har en type hele tiden.

Hvorfor får noen en spiseforstyrrelse?

Ingen vet sikkert hvorfor noen utvikler spiseforstyrrelser. Forskere leter etter forklaringer i genene,psyken,familien,erfaringene og i kulturen vi lever i. Det vi vet,er at spiseforstyrrelser nesten alltid handler om lav eller svingende selvfølelse,og ofte som problemer med å kjenne på og håndtere følelser. Spiseforstyrrelsen kan også oppleves som en redningsvest,som holder deg flytende i en vanskelig livssituasjon.

Hvor utbredt er spiseforstyrrelser?

Spiseforstyrrelser rammer kvinner og menn i alle aldre. Kvinner utgjør ca.90%. Beregninger viser at ca.50.000 norske kvinner i alderen 15-44 år har anoreksi,bulimi og tvangsspising,mens 180.000 har uspesifikke spiseforstyrrelser. De fleste overspiser i form av tvangsspising eller bulimi. Mange flere sliter med et vanskelig forhold til mat,kropp og vekt.

Hva kan du gjøre?

Det er ingen fasit på hvordan du kan bli frisk. Mange veier fører frem. De første viktigste skrittene er å erkjenne at du har en spiseforstyrrelse og ønsker å gjøre noe med det.

Spiseforstyrrelser går sjeldent over av seg selv,og du vil trenge hjelp og støtte  for å komme ut av problemene. Mange begynner med å kontakte IKS eller snakke med fastlegen sin. Det finnes også ulike behandlingsformer,både poliklinisk,hos privatpraktiserende terapeuter og i behandlinginstitusjoner. Profesjonell behandling i kombinasjon med selvhjelp har vist seg å være mest effektiv.

Det er viktig at du får så langvarig oppfølging som du trenger. Mange steiner skal snus,følelser og behov skal forstås og aksepteres,og nye mønstre,ikke bare i forholdet til mat,men også relasjoner skal etableres.

Hvem er vi?

IKS er en landsomfattende selvhjelpsorganisasjon for kvinner som har eller har hatt spiseforstyrrelser. Alle du møter i IKS har egenerfaring med spiseforstyrrelser.

Vi arbeider først og fremst for å støtte og hjelpe personer med spiseforstyrrelser og deres nærmeste. I tillegg informerer vi om spiseforstyrrelser,og arbeider for et mer helhetlig og tverrfaglig behandlingstilbud i offentlig regi.

Hva kan vi tilby?

 • Informasjons-og krisetelefon
 • Personlige samtaler
 • Temakvelder
 • Selvhjelpsgrupper (også på e-post)
 • Medlemsbladet Kvinnekraft
 • Sommerleir
 • Kurs for kvinner med spiseforstyrrelser
 • Kurs og foredrag for andre interesserte
 • Nettforum
 • Åpne kvelder
 • Aktiviteter på internett
 • Lokallag flere steder i landet

Ved å ta kontakt med IKS og møte andre som også har spiseforstyrrelser,vil du kunne oppleve gjensidighet og forståelse.Det å møte andre,vil kanskje være med på å redusere skammen rundt det å ha en spiseforstyrrelse. IKS er en møteplass der du kan få støtte og veilledning på veien ut av spiseforstyrrelsen.

Vil du bli medlem?

Kvinner som har eller har hatt spiseforstyrrelser kan bli hovedmedlemmer i IKS. Bare hovedmedlemmer kan delta i selvhjelpsaktivitetene.

Pårørende ,menn med spiseforstyrrelser og andre interesserte kan bli støttemedlemmer. Behandlere og institusjoner kan bli institusjonsmedlemmer.

Alle medlemmene får tilsendt medlemsblad og annen aktuell informasjon i anonyme konvolutt. I tillegg til den personlige nytten du vil ha av et medlemskap,er også medlemskapet ditt med på å hjelpe andre. Medlemskap kan tegnes via www.iks.no

Dersom du ønsker å gi oss en gave,kan denne innbetales til kontonr: 7874.06.45934.Gaver over 500 kr gir rett til skattefradrag.

Ta kontakt

 • Postadr: Postboks 8877 Youngstorget,0028 Oslo.
 • Besøksadr:Dronningens gate 25,Oslo sentrum
 • Tlf/faks: 22940010 / 22940011
 • Internett: www.iks.no

IKS har nå også fått sin egen blogg,sjekk den ut! Woot woot.

8 tanker på “Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser

 1. Frivilige organisasjoner utgjør en stor forskjell for mange med forskjellige problemer og for mange samfunnslag.
  Flott at du har funnet en organisasjon for deg, og at du sprer info om den. Dette kan være starten på selvhjelp til mange:)

 2. Jeg har også fått, men vet ikke hvor jeg skal henge opp siden ingen her leser norsk… 😦 Woot woot for IKS-blogg! GOD HELG!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s