Bulimi vs en fin jul

I dag hadde jeg time med behandleren min igjen (som jeg som regel pleier å kalle for min psyk.,men han foretrekker at jeg skriver psyk.spl. som faktisk er hans tittel. Jeg sa at jeg har fortalt i bloggen at det er det han er da,så all is good liksom,men ja,jeg innfrir selvsagt hans ønske om dette. Han er da altså psyk.spl.)

Halve timen gikk med til oppgaven jeg hadde fått. Ta utgangspunkt i en gitt situasjon (f.eks å lese en bok,strikke,eller whatever jeg liker å gjøre) for så å skrive ned tanker og følelser i den gitte situasjonen,og hvilken handling jeg foretar meg i forhold til dette. Lære meg å kjenne etter,og akseptere at disse tankene og følelsene er der,uten at jeg kaster meg over maten med det samme. Reflektere,tenke,kjenne etter. Jeg skal også gjøre samme oppgave til neste time (4.januar) Jeg trengte kun gjøre 1,2 eller 3 oppgaver/situasjoner. Og også prøve å vurdere/reflektere over tankene og følelsene. Det han mente var det største issuet i oppgaven min,det som gjorde seg mest gjeldende, var selve situasjonen, det avslappende,det behagelig vs. uroen/rastløsheten som følger med,for den er stor. Jeg skal jobbe videre med dette,og det er noe jeg prøver å få til hver dag. Forhåpentligvis er det også noe jeg klarer å fortsette med å gjøre.

For tiden leser jeg boka «I morgen var jeg alltid en løve» av Arnhild Lauveng. Hun skriver om sin tid med schizofreni,hvordan hun opplevde psykdommen,og hvordan hun ble behandlet. Hun skriver veldig godt,og nå som hun er blitt psykolog,så klarer hun også å se hvorfor,hvordan og hva som utløste og opprettholdt psykdommen hennes. Mye av det hun skriver kjenner jeg meg igjen i,symptomene,følelsene,tankene. Dette får meg også til å reflektere og tenke over hvorfor jeg handler som jeg gjør,og hva det symboliserer. Jeg liker å lese sånne bøker som får meg til å huske på å kjenne etter,og reflektere over mine handlinger,tanker og følelser.Jeg leser den på et absolutt rett tidspunkt siden oppgaven min går på nettopp dette her. Jeg er halvveis i boka (begynte i går) og gleder meg til å lese videre. Den øker fokuset mitt på å jobbe videre med oppgaven jeg har fått.

Samtidig som jeg øver på oppgaven min,så kjører sf sitt eget løp. Tankene mine er fortsatt der at jeg vil ned i vekt,jeg spiser og spyr. Handlingene er de samme,tankene er de samme utenfor tiden jeg bruker på oppgaven. Tallet styrer hvordan humøret mitt blir i løpet av dagen. Og hvordan dagen forløper resulterer humøret utover ettermiddagen/kvelden. Og som jeg har skrevet i det siste,så er jeg forferdelig sliten og lei. Jeg er tom for krefter,jeg er urolig og rastløs,jeg føler meg tom og nedstemt. Jeg gleder meg til juleferie og fri. Jeg trenger å slappe av,få litt pause fra den ellers så grå hverdagen. Samtidig som at jeg vet at julen også vil bli et helvete matmessig. Spising og oppkast til den store gull medaljen. Nedstemthet i forhold til hvor utmattende det er,at det blir på samme måte som den ellers så grå hverdagen,matmessig.

Den andre halvdelen av timen gikk ut på dette med jula og maten. Jeg har planer om å være hjemme hele jula,fordi jeg skal ikke jobbe i romjula,og jeg orker ikke sitte her alene i Molde. Det vil så absolutt ikke være bedre på noen måte. Han spurte meg om det egentlig var så lurt å være hjemme så lenge,nettopp pga maten. Men det er ikke noe alternativ engang å reise tilbake til Molde for å være alene i romjula,fordi jeg vet at humørmessig vil det være enda verre. Så jeg velger å være hjemme hos foreldrene mine,oppleve jula sånn den var da jeg var lita,se på alle juleprogrammene,subbe rundt i pysj og bare nyte dagene på alle andre måter enn akkurat mat delen. Jeg vil være sammen med familien min,ligge henslengt oppi en sofa som er bedre å sitte/ligge i enn min egen. Ha et juletre,ha alle nissene til mamma rundt meg,få kaffe servert flere ganger daglig,nyte roen som julen bringer med seg,stemningen den gir. Kjenne på juleluktene (svibel,fyring i ovnen,pinnekjøtt,juleribbe,klementiner,varm sjokolade…Noen av disse får jeg jo hjemme hos meg selv også,men ikke hele bildet samlet. Juletrelukten kommer jeg til å savne da,fordi pappa bestemte seg i fjor for å kjøpe plastikk juletre…s_k_u_f_f_a,selv om det var jævlig rett og fint og sykt grønt) Jula hos foreldrene mine oser tradisjon som for meg er jul. En jul som jeg liker og vil ha,en tradisjon jeg selv vil ta med meg videre i mitt liv.

Min psyk.spl. sa at det virker som at jeg er mer positiv i forhold til jula i år,noe jeg sa «egentlig ikke» til. Jeg gruer-gleder meg alltid til jula,selv om jeg aller mest gleder meg,foruten mat delen som er den biten jeg alltid gruer meg til (selv om jeg overlever hvert eneste år) Jeg sa at også i år vil julen,selv om jeg gleder meg til alt det positive,vil bestå av et helvete matmessig,og mest sannsynlig nedstemthet som følge av det. Han mener da at jeg går inn med en feil innstilling. At jeg,istedenfor å la sf’n være en egen del,og resten av jula være en egen del,så deler jeg meg i to deler,hvor den ene delen er den fine og den andre en negativ. Altså,istedenfor å la det være to uavhengige deler,så er en del delt i to.

Jeg er egentlig ikke helt enig i at jeg går inn i jula med en feil innstilling,men heller er realistisk i forhold til det som kommer til å skje. Kanskje er det jeg som tar feil,jeg vet ikke,men jeg vet at det også i år blir vanskelig matmessig,men det igjen vil ikke si at jeg ser for meg hele jula som et helhetlig helvete. Jeg er bare mentalt innstilt på at det kan bli (mest sannsynlig blir) som tidligere år har blitt. At jeg er forberedt på at det også i år blir sånn. Men det igjen betyr ikke at jeg er negativ til det å reise hjem til jul. Jeg går inn med den innstillingen at jeg skal ta dagene som de kommer,og ikke stresse med de neste dagene. Ta dag for dag. Fordi det holder i massevis. Noen dager vil bli bedre enn andre. Jeg skal fortsette å fokusere på oppgaven min,slappe av,nyte jula,nyte roen,og å være sammen med familien min. Jeg vet at det også blir mye fint. At det mest sannsynlig blir mer fint enn et helvete,sånn alt i alt.

Det er vel ikke feil å møte jula med å være mentalt innstilt på at den også vil bli vanskelig selv om jeg gleder meg til alt det fine?

 

Reklamer

20 thoughts on “Bulimi vs en fin jul

 1. Nope. Jul er jul. Det er lov å gruglede seg. Det er lov å forberede seg mantalt på både det vanskelige og det fine. 🙂

  *klemme masse på*

  Jeg fikk forresten en pakke i postkassen min fra deg 😀 Særraren måtte gjemme den, for ellers greier jeg ikke å vente til julaften med å åpne den 😛 Hihi 😀 Jeg er nysgjerrig!!!

 2. Du kan både grue deg og glede deg samtidig. Jul er vanskelig. Men jeg håper du kan tenke mest på de fine tingene. Det skal jeg prøve på. Sier jeg iallfall til meg selv.

  *juleklem*

 3. Betinget oppmerksomhetstrening? In for tiden. Og det er ikke rart -for det fungerer! Men krever mye trening, så ikke bli skuffet.
  Og Laueng, herlige Laueng, leste ut boka for andre gang her for en stund siden -MAGISK<3 Anbefaler Cardinals "Gjennom Ordene" eller Alnæs´ "Sabina" om du liker psykiatri bl roman bl biografier, kongebra begge.
  Og det siste du spør om: Det spørs vel på hva innstillingen gir..?

  • Takk for anbefalinger av bøker 🙂 For ja,jeg liker den type bøker 🙂

   Den innstillingen betyr at jeg går julen i møte med at den skal bli best mulig utifra hvordan julen har vært i alle år. Do the best out of it,og selv om det går på trynet,ja så er det flere dager å ta av 🙂 Skal prøve å ikke la bulimien få ødelegge julen for meg.

 4. Hei!
  Akkurat funnet denne bloggen, veldig interessant!

  Jeg har anoreksi – men tildels hyppige innslag av bulimi, ergo er jeg ganske interessert i hvordan det er å være bulimiker (på hel tid… eh hehe…?)

  Du skriver godt og utfyllende, skal definitivt fortsette å følge!

  Interessant med den øvelsen, har tenkt på noe lignende før, om følelsen før det «skjer» og etter….

  Har akkurat startet blogg (litt skummelt…), siste innlegg om et hotell for spiseforstyrrede, lyst til å sjekke inn der eller :P?

  – vamp (les gjerne, trenger konstruktiv kritikk! 🙂

 5. Å elske den boka : I morgen var jeg alltid en løve.
  Har lest den og den andre boken hun har gitt ut.
  Synes hun e kjempeflink til å beskrive følelsene og tingene som hun har opplevd og som deg så kjenner jeg meg igjen.
  Lol…ja det er viktig å bruke rett tittel på disse høyt utdannede herrene som skal hjelpe, men du ..den oppgaven din hørtes rimelig heavy ut, men er det noen som kan få det til så er det du.
  Stor klem og håper jeg at du koser deg masse i helga.

 6. Jeg gleder meg til jul jeg også, det blir koselig. Men jeg gruer meg som et helvette matmessig. Det kommer til å bli kaos..
  Men sånn er det jo hvert år… Jeje..

  Uansett, jeg håper du får en kjempefin jul, at du får koblet av litt og kost deg masse 🙂

  Klem

 7. Stor klem til deg, Laila!

  Og bøkene til Arnild Laueng er fantastiske.. Har lest alle sammen (3stk, tror jeg), og anbefaler spesielt boken Nyttig som en rose.

  Tenker på deg, klem fra meg ❤

 8. Jeg ønsker deg en god jul Laila… Jeg sitter her og hoster og harker, og har feber, og prøver å mane fram juletanker.. Håper du får en fin jul , med ikke for mye sf og litt mer kos… Og det må jo være lov å være realistisk.. Ellers blir det veldig tøft om det går nedover…. Klem ❤

 9. Jeg håper jula vil bli så bra som mulig -og enda litt bedre, for deg i år<3

  og til det avsluttende spørsmålet ditt; Jeg syns det er en god og realistisk måte å møte jula på, fordi jeg tror da at det vanskelige ikke vil bli så vanskelig som det kunne blitt. I motsetning til hvis du hadde håp og forventninger til at jula skulle bli så fantastisk og som en dans på roser, men så kom det vanskelige og "tok deg på senga", da tror jeg at det vanskelige ville bli vanskeligere. Hvis du skjønner?

  Dårlig formulert og forklart, men jeg håper du ser hva det er jeg prøvde å få frem;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s