Triggere

Å bli trigget vil si at noe påvirker deg. Når man har en spiseforstyrrelse,så er det dessverre altfor mange triggere der ute. Det kan være prat om mat,kommentarer om vekt og kropp,bilder av tynne jenter,modeller,kles str,snakk om spiseforstyrrelser,konkurranser blant sf om vektnedgang osv osv.

På mange sf forum er det vanlig å legge ut bilder til inspirasjon for å gå ned i vekt. «Thinspiration» Det er veldig lett for å bli påvirket av sånne bilder. Jeg husker at jeg ble veldig trigget av sånne bilder selv da jeg ble medlem av forum. Jeg var med på vekt nedgangs konkurranser,hvem som klarer gå ned mest på en viss tid,hvem som klarer å faste lengst mulig osv.

Etterhvert som tiden har gått,så har jeg lært meg å unngå disse sidene med thinspo,og konkurranser. Det er ikke meg lengre. Jeg trenger det ikke. Jeg trenger ikke disse triggerne som kan gjøre meg verre.

Og er det noe jeg misliker sterkt,så er det programmer som «americans next top models» og «miss this and miss that….» Disse programmene handler om å se best mulig ut. Og hvor ofte får man se normal vektige jenter der? Hvor mange modeller er normalvektige? Hva ser man som oftes gå på catwalken? Lange tynne jenter,og helst tynnest mulig. Og tro meg,det er dessverre altfor mange jenter i den bransjensom har spiseforstyrrelser. Anorektikere som burde hatt vært i et behandlings opplegg. Jenter i den bransje han mistet livet. For et par år siden døde en av disse modellene. Kroppen hennes sviktet. Hun var i 20 årene. Alt fordi presset blant modeller er å være tynnest mulig. Normalvektig ser ikke så bra ut som tynn. Jeg liker ikke at dette er med på å skape et sykt bilde av forventninger om hvordan jenter bør se ut.

Men når folk kommentere kroppen min blir jeg trigget,fordi en med en sf liker å høre at andre legger merke til at de har gått ned i vekt. Det beviser at man har klart noe som man jobber så hardt for å oppnå. Men det er faktisk mer tålelig for meg at venner sier det. Jeg tillater også at venner kommenterer kroppen min,eller om sf generelt,fordi jeg har selvironi. Og nettopp dette er en overlevelses strategi for mange som har sf (eller andre psyk. lidelser for den saks skyld) For meg er det viktig å ikke ta seg selv så altfor høytidelig. Det er ikke meg.

Men,når min behandler forteller meg at jeg seg trinn (god og rund,eller noe i den gate),da trigger det meg veldig til å ville gå ned mer. Når du er i behandling for sf,da skal behandleren din ha såpass forstand at h*n ikke sier nettopp sånne ting. Jeg fikk akkurat denne kommentarer av min behandling,og h*n kunne like gjerne ha slått meg hardt i magen,det hadde gitt samme utslag. I mitt hode sa det da:»fy faen,jeg skal vise h*n at jeg skal klare å komme meg vekk fra den beskrivelsen» Den kommentaren har brent seg fast,uansett hvor mye selvironi jeg har. Fordi en behandler skal ikke si noe sånt!

Noen triggere trigger mer enn andre,men for meg er dette den største jeg har vært borti så langt i min karriere som spiseforstyrret.

19 tanker på “Triggere

 1. Du skriver så mye bra om dagen Laila, blir satt ut og tom for ord – på en bra måte altså ;D <33
  Men finner liksom ikke noe og kommentere fordi jeg blir så (b?)tenksom.. Så det blir samme setning som alltid,
  Kjempe bra innlegg Laila 😉 <33

 2. Rart hvordan behandlere kan greie å si ting de absolutt ikke burde sagt. Skjønner godt at du ble trigget av den kommentaren.

  *klem*

 3. Hmmm. Du burde få deg en ny behandler. Eller kjefte han huden full. Dette var ikke bra.
  Veldig bra innlegg. Jeg har selv hatt en catwalk med mine kjoler. Da hadde jeg størrelser fra S til XL. For meg er det et mål å lage klær for virkelige kvinner. Og virkelige kvinner ser forskjellig ut. Ingen er like. Men de fleste har stort sett pupper, rumpe og lår. Vi er da tross alt KVINNER!Jeg ser en del på TV-kanalen Star, fordi jeg liker å se hva store designerne holder på med. Men jeg blir veldig provosert av modellene. Uff så tynne de er. De ser rett og slett syke ut. Og det hjelper ikke akkurat at de blir sminka mørke rundt øynene, heller. Motebransjen blir styrt av homser. Kan det være derfor??? Jeg har hørt at 5% av europeiske kvinner er over 175 høy. Bare 5% av disse igjen har naturlig store pupper. Så det er ikke akkurat majoriteten som blir presenter på catwalken.
  I Sør-Amerika er det in å ha stor rumpe. Der foretar modellene rumpeimplantat for å få større rumpe. Det er en merkelig verden vi lever i.
  Klem Ellen 🙂

 4. En behandler burde virkelig vite bedre!!

  Legen min har også sagt til meg at siden vekten min ikke er spesielt lav, er det ingen hast med behandling. Da får jeg bare lyst til å bli tynnest mulig, slik at han SER at jeg er syk.. Vil vise verden at jeg ikke er en «mislykket» spiseforstyrret..

  Jeg skal til legen igjen nå om en uke. Merker at jeg helst vil ned så mye som mulig innen den tid.. Eller, den syke delen vil det. Mens den friske vil ha det bra og ta vare på koppen.

  Skal ikke være lett.
  Håper du får en god dag, klem ❤

 5. Er det mulig? Greit at h*n bare er ett menneske, og gjør feil, men come on! Når man skal behandle noen med sf så burde man tenke seg litt om før man åpner kjeften!

 6. Det hørtes ut som en ugrei situasjon, mildt sagt.
  Det er utrolig hvor mange som egentlig sier slike små og for dem ubetydelige ting, som kan ødelegge dagen til en som sliter med mat, vekt og kalorier.
  Men at en behandler gjør det… Nei, det er ikke bra. Og trinn???? Jiizes. Det er jo værre enn å få høre «Du ser så godt ut for tiden».
  Egentlig burde du si det behandleren, hva en slik kommentar gjør med deg!

  Klem

  (Og du er da på ingen måte trinn…..jizes..)

 7. Helt utrulig! At en behandler sier slikt til en med SF! Da eier h*n ikke respekt! Er værtfall min mening!
  Er ikke rart du ble trigget av den kommentaren der :/ det skjønner jeg utrulig godt.

  Men du skriver bra, godt du ikke tar deg høytidlig! Trur ikke det er bra for noen! Men også er det utrulig bra at du har kommet deg ut av slike forumer, som bare gjør deg verre! Det er det virkelig ikke vert!

  Sender deg en stoooor klem<3

 8. Ja det finnes mye som trigger desverre. At behandleren din kunne komme med en slik kommentar er helt sykt! Så klart en slik kommentar trigger en med sf til å gå ned i vekt. (En slik kommentar kan også få en uten sf til å ville begynne å slanke seg)Nei, fysj..en behandler burde så absolutt ikke si noe sånt. Jeg er sjokkert!

  Veldig bra innlegg forresten:)

 9. Utrolig uproffesjonelt av behandleren din å si noe sånt!!! Håper du får mot til å si fra til h*n om det! Skjønner godt at du blir trigget av sånt, det hadde jeg også blitt. Håper du klarer å «overhøre» kommentarer som det der. De som sier sånt vet ikke bedre! De aner ikke hvordan det er, og hva som trigger. Håper du får en fin helg! Klem!

 10. utrolig viktig tema!! og det er så sant det du skriver!!
  Hjelpes en behandler skal jo aldri si slikt, det burde han da vite, skjønner godt at du reagerte på den kommentaren og følte deg trigget!! Har du sagt det til han i etterkant??

  ønsker deg en god helg

  klems

 11. Det er dårlig gjort av behandler din å si slikt… Jeg husker jeg var medlem på slike sider. Vi hadde ofte konkurranser om hvem som klarte å gå lengst uten å spise eller hvem som gikk mest ned i vekt. Jeg hadde en thinspo side før, men slettet den med tanke på at unge jenter kunne bli påvirket av siden. Jeg går fortsatt inn på slike sider enda, klarer liksom ikke å la være. Men holder meg langt unna de konkurransene. Jeg har ikke fortalt psykologen min at jeg bloggr om sf’en min. Hun liker ikke at folk blogger om problemer. Det er jo mange som mener at alle som blogger om sf’en er med å påvirke andre jenter negativt, selv om det ikke er en thinspo side.

 12. Ja,det var veldig unødvendig av han å si noe sånt,men jeg sa hvertfall i fra til han at det trigget 🙂

  så altfor mange triggere der ute,og ikke alle er til å komme vekk ifra,det er helt sikkert.

  klemmer til dere alle 🙂

 13. Trigging er en veldig farlig ting. Syns det er kjempefint at du setter lys på det. Jeg opplever mye av det samme – bare når det gjelder selvskading. Hva er greia med foum og grupper hvor man deler bilder av kutt og beskrivelser av kuttinga? Det blir bare for sykt 😦 Jeg har måttet skåne meg og ta harde grep for å styre unna slike steder. Syns det er vanskelig, for samtidig finner man fine folk og støtte også – positiv støtte. Det er komplekst det der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s