Symptomer og bivirkninger ved spiseforstyrrelser


Jeg har fått noen spørsmål angående bivirkninger og symptomer på spiseforstyrrelser,så jeg tenkte jeg skulle skrive et eget innlegg om dette. Jeg har skrevet et innlegg om dette tidligere også,men det skader ikke å gjenta temaet. Jeg skriver her om bulimi,fordi det er mitt område.

Hva er en spiseforstyrrelse?

En person har en spiseforstyrrelse når vedkommendes tanker og atferd i forhold til mat og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten. Personen er overopptatt av kropp, vekt og utseende, og kan kjenne seg styrt av slike tanker og følelser.

En person med spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser. Det er dette som gjør at vi kan kalle spiseforstyrrelse for en psykisk lidelse.

Det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til en person med spiseforstyrrelse og å vite hvordan lidelsen skal forstås. Spiseforstyrrelsen i seg selv er preget av motstridende og blandete følelser (ambivalens). Personen vil både hjelpes og ikke hjelpes, hun/han kan og ikke kan, er sterk og samtidig svak, vil og vil ikke. Dette kan være uttrykk for personens indre kaos. En måte å forstå dette på er at spiseforstyrrelsen er en tydelig beskjed til omverdenen at vedkommende er forvirret og fortvilet.

Symptomer:

Kjennetegn i forhold til mat: opptatthet av mat, spiser mindre, foretrekker å spise alene, velger lav-kalorimat, irritabel og stresset rundt måltider, endret atferd i forbindelse med mat (som å skjære maten i mange biter, flytte den omkring på tallerkenen eller smøre den utover), kaster og gjemmer mat (i servietter, lommer etc), forlater bordet rett etter måltidet og sørger for støy (som kan skjule at vedkommende kaster opp), overspising, oppkast, benekter sult når vedkommende opplagt må være sulten, drikker svært mye for å døyve sultfølelse.

Kjennetegn i forhold til humør og atferd: veier seg ofte, overdreven fysisk aktivitet, misbruk av avføringsmidler, bruker store klær for å skjule avmagring, søvnvansker, generell irritabilitet, sosial tilbaketrekning, insisterer på at man er for tjukk når man åpenbart ikke er det, trass og stahet, ekstrem frykt for vektøkning.

Fysiske kjennetegn: vekttap, vektsvingninger, manglende eller uregelmessig menstruasjon hos jenter, svimmelhet, tretthet, magesmerter og metthet ved små matinntak, lav kroppstemperatur og frysing, dårlig blodsirkulasjon, kald på hender og føtter, dunete hår i ansikt og på ryggen, mister kjønnshår og hår under armene, håret på hodet blir flatt og livløst, hovne kinn.

(kilde: nettpsykologene.no)

Jeg har alle disse symptomene bortsett fra dunete hår i ansikt og ryggen og miste kjønnshår,dette gjelder mer for anorektikere.


Senskader ved bulimi

 • Miste av tenner og/eller skade på emaljen
 • Overaktive spyttkjertler og hevelse i kinnene, som et resultat av hyppig oppkast.
 • Magesyren kan angripe slimhinnene i spiserøret og gi forstyrrelser som kan føre til spiserørskreft
 • Blødning fra spiserøret kan forekomme – og være dødelig
 • Lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør svekkes, noe som gir sure oppstøt og spiserørsforstyrrelser.
 • Magesekktømmingen forsinkes.
 • Spiseforstyrrelser kan være en stor belastning for fordøyelsessystemet.
 • Ved bruk av avføringspiller kan tykktarmen slutte å fungere.
 • Elektrolyttforstyrrelser: kaliumnivået i blodet synker så lavt at det fører til hjerterytmeforstyrrelser – og hjertestans.
 • Hormonforstyrrelser kan gi uregelmessig menstruasjon og føre til infertilitet.
 • Store psykiske problemer, som nedsatt selvbilde og depresjon.

Kroppen utsettes for store påkjenninger på flere områder,og det kan være dødelig. Ikke alle er like heldige med i hvor stor grad de rammes av disse symptomene og bivirkningene.

Selv om det er mange farer,med livstruende symptomer,så skremmes ikke alle til å ville bli frisk. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn,men jeg er en av dem. Jeg utsetter meg selv for fare for hver gang jeg kaster opp,noe som skjer flere ganger daglig. Jeg kan kveles ved at maten setter seg fast,spiserøret mitt kan ryke,hjertet kan stoppe.

Spiseforstyrrelse har et så hardt grep,at det overskygger farene som kan oppstå ved å fortsette dette hardkjøret. Man tenker ikke,man handler.
Dessuten så spiller dette med ambivalensen er stor del av årsaken til at så mange har vanskeligheter med å ville sette i gang kampen mot å bli frisk. Man vil gjerne bli frisk,men samtidig ikke,fordi sf virker som en trygghet,man kan kontrollere vekten. Men det er sf som har kontrollen,bare ikke ved vekten.

Det er nettopp på dette punktet jeg sliter. Jeg har veldig vanskelig for å miste den kontrollen over å holde styr på vekten. Jeg er livredd for å gå opp i vekt. Jeg er mer redd for det,enn farene ved dødeligheten jeg utsetter meg for. Det høres sikkert veldig rart ut,men det er dessverre sånn det fungerer.

13 tanker på “Symptomer og bivirkninger ved spiseforstyrrelser

 1. Det er skummelt 😦
  Men jeg kan si; når du blir frisk fra sf, så bryr du deg ikke så mye over vekta lenger 🙂 Ikke like mye, ihvertfall. Lar den ikke styre verden liksom. Da jeg var syk med sf, ville ikke jeg heller bli frisk, for det var trygt (som du sa). Men nå som jeg er omtrent frisk, så kjennes det herlig 🙂 Ville IKKE gått tilbake, selv om det betydde at jeg var tynnere! 😀
  Du skal komme deg ut, og trives med det. Føler du H hjelper noe? Skjønner han?

 2. Nå skal du tenke kun på om du vil bli frisk! Bearbeide den tanken. Ta en besluttning. Å jeg skal være der for deg. Likte godt komentaren til kjerstielise. Det er sånne som henne, som har blitt frisk, du skal bruke din tid på å høre på!!

 3. takker til alle.

  janne og elise;

  Elise,du ble jo ikke behandlet for sf hele veien. Du sliter jo så mye med dine andre problem at sf’n kom langt bak i leksa,til den forsvant…du har alt det andre på kjøpet,så behandlingen din handler ikke kun om sf,så det blir ikke helt det samme akkurat…Men jeg er jo veldig glad for at dette ikke er et problem for deg darling <3

  Så ja Janne…ikke helt det samme.

 4. jeg liker bloggen dine. interessante innsikter, kjenner meg igjen pa det meste du prater om.
  jeg har endelige kommet meg ut av helvete. forst na klarer jeg a leve livet, og det er vindunderlig.
  jeg liker at du snakker apent om opplevelsene dine.
  hvorfor er du redd for a legge pa deg? hva er du redd for? hva frykter du?

 5. Tilbaketråkk: Repriser « Dum spiro spero

 6. Syntes at dette er et utrolig viktig tema å ta opp. Det er sefølgelig forferdelig at unge jenter/gutter beveger seg ut på tynn is, asså spiseforstyrrelsen. Det verste er vell at de med denne sykdomen/lidelsen, ikke skjønner at de virkelig burde legge på seg, og bli frisk. De fleste mener nok at de har kontroll og skjønner selv når nok er nok, men dessverre er ikke det helt sant.. Jeg er litt redd for at jeg lider litt med dette.. Jeg har vært rundt på internett og skjekket litt på symptomer på anoreksi, og skjønner litt selv at jeg sliter med det. Har også vært hos pskykolog, men føler egentlig ikke at det hjelper så mye.. Men det er som om jeg ikke klarer å styre meg, maten er blitt fienden min, og jeg orker ikke en gang tanken på å gå opp i vekt. Nå er jeg 14 år gammel, og veier ca. 38 kilo. Jeg har ikke hatt så mye mot av meg til å fortelle det til venninnene mine, eller noen i det hele tatt.. Men du virker mer som en jente som faktisk forstår, og lider med det samme.. Som da betyr at jeg kan stole på deg… Selv om jeg aldri har møtt deg eller noe, men du virker som en modig og selvstendig jente.. Bare det å innrømme at du selv har det, krever stort mot.

  • De fleste skjønner hvertfall at de ikke er friske. Kanskje ikke i begynnelsen, da er jo fornektelsen der, men det tar ikke nødvendigvis så lang tid før virkeligheten slår inn..og bra er jo det. Håper du tør å ta tak i det, for jeg lover deg, du vil ikke sitte der om 18 år og forsatt slite. Det er virkelig ikke verdt det vesla. Stå på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s