Mestring

  • Mestring kan defineres som det motsatte av negativt stress.
  • Mestring er å kjenne at man har en god kontroll på utfordringene som livet gir.
  • Mestring er å takle påkjenninger slik at man får det så godt som mulig selv om man har et vanskelig

«Mestring handler om at man opplever sammenheng. Det vil si at man blir klar over hvordan ulike aspekter i eget liv står i forhold til hverandre. For å mestre må den enkelte finne fram til disse sammenhengene. Dette gir igjen grunnlag for å finne fram til mening.»
(Helsedialog,program for samhandlig i helsetjenesten,Anette Strømsbo Gjørv)

Dette var det vi snakket om i timen jeg hadde med min psyk. i dag. Hva mestring betyr for en med en som har en sf dreier seg om,hva det dreier seg om for min del.Jeg fortalte at jeg har dager hvor jeg rett og lsett ikke orker å ha noen runder med maten,fordi jeg er så sliten at jeg ikke har energi til å ordne meg måltider som skal fortæres og kastes opp igjen,eller at jeg ikke orker å gi sf’ tankene til å vinne hver dag. Min psyk. mener at det handler om å skyve problemet som tankene om at jeg bør eller må følge lengre unna.At jeg kjemper imot av all min kraft gjennom en dag,at det er en kamp for å holde de tankene unna gjennom en hel dag. Jeg er ikke enig i det.Fordi hver dag er ikke alltid en kamp,enkelte dager gir det også en seiersfølese for å ikke å gå i fella,at jeg viser sf at jeg akkurat den dagen at jeg ikke lot meg lure. Jeg forskyver ikke problemet lengre fram,fordi problemet er der,det går ikke over fordi om jeg ikke går i fella en dag,men det gir meg en følelse av mestring,nettopp fordi jeg klarte å unngå den dagen jeg ikke spiste og kasta opp.

Å ha en sf handler om at man blir dratt i to ulike retninger,den som overtaler en til å gi etter,og den som dra en i retning om å ikke gi etter. For alle som har bulimi får en følelse av seier på de dagene man ikke gir etter for sf. Vi vet,og kjenner at kroppen trenges disse dagene som sliter oss ut fysisk.Kroppen trenger å bygge opp litt energi for å opprettholdes.For å komme oss gjennom dagen,uten å falle om i total utmattelse.

De måltidene vi klarer å beholde er en kamp mellom fornuft og dårlig samvittighet.Og når da fornuftigheten vinner,så gir det en mestringsfølelse fordi vi overvant akkurat den kampen mot sf tankene.
For mennesker rundt oss som ikke kan sette seg inn i,og forstå hvor vanskelig det er for oss å klare å beholde mat skjønner ikke hvorfor en så enkel ting som å komme seg gjennom et måltid,med å beholde maten kan gi oss en mestringsfølelse,fordi det er en så banal ting i livet. Man spiser og beholder mat,det er naturlig,det må til for å leve.
Når man da trenger støtte og tilbakemeldinger for å fortsette med å komme seg gjennom måltider for å klare å opprettholde motivasjonen for å klare dette,så kan det virke forferdelig frustrerende.Man trenger hjelp til å opprettholde motivasjonen,fordi for oss faller det naturlig å kaste opp måltidene.

Som psyk. min sa,så vil en tilbakemelding fra en som står oss nær,som kan være med på å motivere oss og gi oss en følelse av mestring være å si: «Jeg vet hvor vanskelig dette her er for deg, hvor tøft det må være for deg å spise og beholde maten,men hvor godt det må føles når du klarer å vinne den kampen» En sånn kommentar er med på åstyrke deg,fordi du vet at de rundt deg skjønner hvor vanskelig du har det,men likevel klarte å overleve det ene måltidet.
Du deler følelsen av mestring med dem,og de klarer å ta imot det du deler,og dere deler den mestringsfølelsen sammen,på en positiv måte.

Jeg mener at en dag uten å gå i fella,å gi etter for sf’en,er bedre enn å gi etter.
4 tanker på “Mestring

  1. Mestring ja. Der tror jeg at jeg og kunne ha lært noe….men ikke i dag 🙂
    Så flink du er til å legge ut bilder. Viss det er en trøst så synes jeg at du har tynne overarmer..godt at jeg ikke har lagt ut bilde av mine. Lol måtte hatt to skjermer for å fått de frem. Oj nå var jeg stygg med meg selv..hehe godt jeg har rygg til å bære det på. Håper at du har det bra ellers. Ser at du har blogget masse uten at jeg har vært flink til å vært innpå siden din. Skal skjerpe meg. Helt på slutten så må jeg si at det var noen kjempefine pulsvarmere du hadde fått 🙂

  2. Jeg vet ikke riktig hva jeg skal si annet enn at jeg skjønner at dette må være forferdelig vanskelig. Og at jeg synes du er så utrolig flink til å uttrykke hva du føler og tenker, og at det må være en styrke.
    Bildene av deg under her var fiiiine! Klem 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s