Er psykisk syke dårligere mennesker?

Har gått og grublet over at noen mennesker faktisk mener det. Jeg lurer på hvorfor de mener det,hva er grunnlaget for å ha en sånn mening. Mister man menneskeverdet fordi man sliter med en psykisk sykdom? Hvorfor? Og hvorfor tror disse menneskene som har disse meningen at de er bedre mennesker fordi de ikke har en psykisk lidelse? Så jeg tolker det,så skulle man tro at de mener at psykisk syke valgte å bli psykisk syk. Ingen velger vel å ha psykiske problemer.

Den eneste forskjellen på folk som sliter psykisk,og de som ikke gjør det,er at de som sliter har fått en tøffere vei å gå i livet.De (eller vi bør jeg vel skrive,siden jeg er en av de psykiske) vet hva det virkelige liv kan by på,vi får erfare at livet ikke er en dans på rose,og dette igjen gjør at vi vet å verdsette så mye mer i livet,vi ser at et liv som kun fokuserer på det overfladiske og materielle ikke har så stor verdi når alt kommer til alt. Vi tar ikke livet som en selvfølge.Det gjør oss til sterker mennesker,fordi vi verdsetter de virkelig viktige tingene i livet.

De har heller ikke et clue om hva det innebærer å slite psykisk,de vet kun det de har lest og hørt,men det er kun halvparten av hva det hele dreier seg om.Derfor har de heller ingen rett til å uttale seg,eller heve seg over andre.Jeg mener det er patetisk å ha en sånn holdning,da de ikke har grunnlag for å mene noe om det.

Det andre mener er vanskelig eller problematisk i livet,er ingenting i forhold,med mindre det handler om andre sykdommer som rammer mennesker,som f.eks kreft.
Det handler om å se på det som er viktig i livet. Materielle ting er ikke viktig.Å fikse silikon i puppene er ikke vitkig.Å ha et «perfekt» ytre er ikke viktig.Å ha den største og beste flatskjerm tv’n er ikke viktig.Det er mye her i livet som man tar for gitt,som man mener er viktig,men som ikke har en damn shit viktighet i seg at all.
Begynn å se dere rundt,se på det som virkelig teller,det som gir livet en mening.Ikke ta livet for gitt,vær heller takknemlig for det du har.Og ikke minst,vær takknemlig for at akkurat du er heldig som slipper å ha en psykisk lidelse.Og skulle du ende opp med å få det,da får du endelig opp øynene for hva livet kan by på.Livet handle om godt og vondt,og noen får mer vondt enn godt,og omvendt,men det igjen betyr ikke at de som får mer vondt er mindre verdt,eller er dårligere mennesker.Men en ting er hvertfall sikkert,de blir bedre rustet in the end.

Jeg synes det er veldig synd at det settes så lite ressurser på psykisk helse,fordi fler og fler blir avhengig av systemet,men får ikke en sjanse en gang,fordi tilbudet er så dårlig som det er mange plasser.Samtidig synes jeg synd at psykisk lidelser er et såpass tabu emne ennå,og at det gjør at ikke alle tør snakke om sine problemer fordi man ikke vil at andre skal rakke ned på dem.Dessverre har altfor mange et snevert syn på psykisk lidelser.Med den oppfatningen som er blant mange mennesker,skjønner jeg at mange ikke tør legge fram sine problemer.

Jeg er ikke redd for å stå fram med at jeg sliter med en spiseforstyrrelse,fordi jeg skammer meg ikke over å ha det.Jeg skulle selvsagt vært foruten,men sånn er ikke realiteten.Det er en del av meg,og folk får derfor akseptere meg for den jeg er.Gjør de ikke det,ja da er jeg ikke villig til å ha disse menneskene i livet mitt heller.Jeg klarer meg fint uten.Jeg har nok folk rundt meg som tar meg for den jeg er uansett.Jeg velger å stå fram om dette fordi jeg vil vise andre at jeg klarer å ha et godt liv,og håndterer det på min måte,selv om det er vanskelig til tider.Flere mennesker der ut bær får mer innsikt i hva det dreier seg om,og få endret på synet de har fra før av.

Noen av de sterkeste og tøffeste menneskene jeg vet om er Lise og Karianne,fordi de tør å være seg selv,de er ekte,og rett fra levra.De gir psykiske lidelser et ansikt.De som mener noe annet eier ikke et fnugg av fornuft oppi skolten.

Det er min mening,rett fra levra.

8 tanker på “Er psykisk syke dårligere mennesker?

 1. Veldig viktig det du tar opp og veldig bra skrevet, Laila. Jeg synes du kan føre opp deg selv på lista sammen med Lise og Karianne!
  Jeg synes det er så flott at du er åpen om deg selv. Det er med på å gi forståelse for psykiske problem og bulimi.
  Men du er jo ikke bare det, du er mye annet også som du gir uttrykk for. Og du gjør det på en sånn måte at det blir interessant for andre å lese og ikke minst morsomt også. Du speiler livet så bra og livet er ikke bare svart eller bare rosa. Det innneholder alle fargene. 🙂

 2. Noen har flaks og andre har uflaks,det er forskjellen.
  Når det gjelder psykiatrien, tror jeg ikke problemet først og fremst er mangel på ressurser,men at de ressursene som finnes brukes helt galt. De som driver Capio-senteret i Fredrikstad har forstått mye. Stedet ser ut som et hjem i stedet for som et kaldt,sterilt sykehus, og de har valgt ut personale etter gode,personlige egenskaper.
  Rådyre psykiatere som bruker tiden til å kategoriere klientene i forskjellige diagnoser,for så å tildele dem tildels vanedannende medisiner–kanskje påvirket av medisinenes produsenter, burde kikkes nøyere etter i kortene.
  Dessuten burde det satses mer på forskjellige overgangsboliger mellom psykiatriske sykehus og det å måtte klare seg helt selv. Jeg har på adressen nedenfor forsøkt å lage meg noen tanker om hvordan en slik overgangsbolig kan være.
  http://learnlearn.net/Historie,religion,kunst/Alternativbolig.htm

 3. Jeg har nok en gang dårlig samvittighet over å ikke ha lest hele teksten. Men da har jeg iallfall sagt ifra, og vil bare svare på ditt første avsnitt, evt ha innlegget til gode.

  Jeg tror at noen mennesker, feks nære slektninger av meg tror jeg finner opp min psykiske sykdom fordi jeg vil ha oppmerksomhet. De synes det er så vondt, og klarer ikke å se at jeg faktisk har det vondt. Det er bare det jeg tenkte på, ellers så tror ikke jeg psykisk syke mennesker er dårligere personer ann andre. Jeg har tro på at det finnes èn sykdom, og èn person. Personen som har sykdomen er aldri grunnen for sin egen lidelse, av alle jeg kjenner. KLEM

 4. Utrolig bra skrevet…det er så sant så sant.
  Det er helt utrolig hvordan noen som ikke lider av en psykisk lidelse kan dømme de som har en slik lidelse…for noe er vi ikke verd noe i føle deres øyner. Men det er så feil så feil. Vi er verd masse 🙂 og kan være stolte av at vi mestrer hverdagen som er til tide mer tøff enn hva de fleste har hatt.

 5. Så sant det du skriver.
  And if I may add: Mennesker som har slike tanker om psykisk syke er ganske enkelt ignorante og lite kunnskapsrike. Av den enkle grunn forsøker jeg å ikke bli sint når jeg hører slike uttalelser, men det funker sjelden:p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s