*Leger veeet hva de gjør*

Atter en gang får man bevis fra mange andre menensker som også sliter med ulike psykiske lidelser, og deres virkninger på diverse medisiner. Det som irriterer vettet av meg er at når jeg tar opp at jeg ikke har fått noe virkende effekt på mine medisiner, så får jeg tilbakemeldinger på rams…*det kan være det…det kan være fordi du gjør sånn..og ikke sånn….det har ikke gått lang nok tid…* Bladi bladi føkkings blaaa liksom.
Uansett…jeg fikk tilsendt en link til en side hvor folk har delt sine negative effekter av nettopp å gå på medisiner som liksom skulle ha gjort problemene deres litt bedre å leve med..Jeg vise her bare til de som har skrevet om Efexor, da det er denne type medisin jeg går på akkurat nå. ENJOY PEOPLE!!

SSRI-medikamenter og legers generelle mangel på kunnskaperJeg kunne gjerne stått fram under fullt og helt navn, mine erfaringer med legevesenet og psykologi/psykiatri er ikke noe jeg er ‘flau’ over eller tror ville bety noe negativt for min familie (jeg er alenefar med en snart 16 år gammel datter). For meg har det alltid vært underlig at det skal være forbundet noen form for ‘skam’ ved psykiske lidelser kontra fysiske lidelser. Kjenner man noen med kreft som er ‘flau’ over sin sykdom? For å bekjempe alle samfunnets fordommer mot psykiske lidelser, burde vi alle bruke navn og ikke skjule oss for offentligheten. (Men jeg forstår jo at dette ikke er så enkelt for de aller fleste som lever i denne kulturen med de fordommer som finnes her).

SSRI-preparatet Efexor ble jeg forskrevet av en lege i mars 2003 og brukte fram til mars i år, 2009. Altså 6 år, inkludert et par måneders opptrapping og et par måneders selvvalgt nedtrapping. Jeg har på ingen måte noen ekstremt dramatiske bivirkninger å fortelle om.

Mine 6 år på Efexor gjorde meg 12 kilo tyngre (og det er i seg selv mer slitsomt og skadelig for selvfølelse og livsglede enn det meste), ødela fullstendig søvnmønsteret mitt – i perioder på opptil 6 uker sov jeg maksimalt 2 timer i døgnet, i andre periodet sov jeg opptil 14 timer (da ble jeg vekket, men jeg tror jeg hadde sovet mange timer til om ingen hadde helt ei bøtte kaldt vann i ansiktet mitt). Ellers har jeg blitt trøttere og trøttere fysisk, mindre engasjert i omgivelsene og menneskene rundt meg, mer sosialt isolert og verst av alt for meg: fullstendig ikke-kreativ. Jeg har alltid laget musikk og skrevet skjønnlitteratur, men etter at jeg begynte med SSRI-medikamentet Efexor forsvant all kreativiteten. Det gjorde vondt!

Det tok meg lang tid å skjønne sammenhengen mellom Efexor og alle problemene jeg hadde med søvn, trøtthet, sosiale forhold, manglende kreativitet og den synkende interessen for verden rent generelt, alt engasjement i meg sivet ut. Det var rart å gå fra normalvekt med BMI på 23 til overvekt og 28 i BMI. Men da jeg endelig tok meg sammen – dyttet av familien – og gjorde det jeg visste jeg burde gjøre, nemlig slutte å bruke SSRI-medikamenter, var det et tungt løp. Jeg hadde prøvd å slutte 3 år tidligere, men måtte gi opp pga abstinensproblemene. Denne gangen tok jeg meg god tid, gikk fra 75mg depot til 37,5mg-tabletter og brukte det i 6 uker, så halv tablett et par uker og så ingenting. Nå har jeg vært fri for SSRI-medikamenter et par måneder og opplever at verden får farge, at jeg blir kreativ, jeg har allerede tatt av 6 kilo og føler meg langt bedre enn noen gang i de årene jeg brukte Efexor.
Norske leger er så dårlige i farmakologi at alle nordmenn bør selv sjekke medisinen de har fått utskrevet ved søk på nettet. Jeg fikk utskrevet SSRI-medikament fordi jeg hadde enormt med frustrasjoner og var svært trist over konkrete forhold – når skal legene forstå at dette er fullstendig gal bruk av medikamentet? Jeg har alltid vært livsglad og munter som grunnleggende personlighetstrekk, men når omgivelsene sliter så med å forstå at min emosjonelle personlighetsforstyrrelse gir utslag som ikke er ‘godtatte’ her i landet og man blir frosset ut av jobber osv, så blir man jo frustrert og trist – men IKKE ‘deprimert’!!

kvinne, 35:

Gikk på bl.a Zoloft, Tolvon, Efexor i 6 år. Bare bivirkninger med dem alle, som kramper i beina mens jeg sov, trøtt og uopplagt, kaldsvetting hver natt, konsentrasjonen ble veldig dårlig, følte meg litt hjernedød, interessene mine ble uinteressante og gadd ikke lengre noen ting, sosialt utillpass osv osv… Lite eller dårlig hjelp. Fikk ikke psykolog, men samtale med en psykriatisk sykepleier som påstod at plagene mine var i forbindelse med MENSEN !!! Og dette ansetter man i helsevesenet. Ikke var hun særlig vennlig heller og snakket nedsettende om det som jeg hadde gjordt, altså selvmordsforsøket. Gikk aldri tilbake til det der mennesket.

annonym:

For omtrent 7 år siden møtte jeg veggen. Jeg gråt masse og trengte en sykemelding fordi jeg jobbet som selger og ikke godt kunne gråte foran kunder. jeg traff en psykiater som ga meg Efexor.
Bivirkningene i starten var ille, men det ble verre. Jeg klarte ikke lenger å konsentrere meg. Romaner hadde vært min store glede hele livet, men da kunne jeg ikke lenger lese ukeblad. Jeg forstod ikke hva som sto der. Klarte ikke konsentrere meg fra begynnelsen av et avsnitt til slutten. Så ble jeg enda mer deprimert av det, og psykiateren økte dosen…. Ca 3⁄4 år sto jeg på 225 mg Efexor. Det året har jeg bare svake minner fra, og det er nok like greit. Jeg så at en annen kvinne her på Efexor følte hun hadde fått et nytt ”alkoholgen”. Jeg røyket. Satt med sigaretten i hånda og hadde behov for å tenne meg en ny. Jeg tygget nikotintyggis mens jeg røyket. Jeg gikk ikke opp i vekt som mange andre her, for jeg hadde ikke initiativ til å ordne meg mat.

kvinne 35:

Jeg har nå gått på 1 tabl. Efexor om dagen i litt over et halvt år. Føler at Efexor gjør meg hjerne død(hukommelses tap/fjern). Uten informasjon om nedtrapping sluttet jeg i fire dager. Følgene ble: brekninger, uvel, hissig og støt/strømninger i hode, armer og ben. Har også erfart at alkohol og Efexor ikke hører sammen(noe som burde stå skrevet i pakningsvedlegget).Dagen derpå husket jeg kun få detaljer»Black out». Jeg har nå tatt en halv tabl. pr. dag i ca. 14 dager og det ser ut til å gå greit.

annonym:

Jeg ønsker å være anonym, men dersom andre har noe å fortelle om bivirkninger etter efexor så håper jeg dere kan sende det inn til motkur. Har gått på Efexor siden høsten 2004, dosen har vært oppe i 225 gram. Da jeg etter noen måneder følte meg ubeskrivelig trøtt og sliten, ba jeg om å få sjekket blodprosent og jernlager. Blodprosenten var svært lav og jernlager var nede i 3. Nå har jeg redusert dosen til 75 gram, men føler meg fremdeles sliten selv om jeg har fått opp blodprosent og jernlager ved å spise jerntabletter.Jeg føler meg rett og slett helt kraftløs, har underlige smerter i ledd og muskler som jeg ikke hadde før. Hender og føtter er så og si alltid iskalde, selv om jeg alltid har hatt kalde føtter er dette noe helt annet, de føles nærmest som hendene til et lik.Jeg har også gått på Imovane i ca ett år (7,5 gram) og har Pinex Forte som jeg tar når hodepine/migrene er i ferd med å sprenge hodet mitt. I tillegg har jeg Somadril som skal virke avslappende.Før var jeg nærmest for avholdsmenneske å regne, var aldri innom Polet og tenkte aldri på at nå måtte jeg kjøpe ny forsyning av rødvin. I den siste tiden har jeg tatt meg mer enn et glass rødvin om kveldene litt for ofte, skjønner ikke hva det kommer av, som om jeg har fått inn et nytt «alkoholgen»… Det føles skremmende.

Ja, jeg kunne ha slengt inn mange fler innlegg her,men jeg legger heller ved linken til nettopp denne siden alt dette her står på, så kan de av dere som vil lese mer om dette her gå inn og lese der.
Man kan jo begynne å lure da..Først så tror man jo på det leger eller psykiatere sier til en, men når man da leser at også veldig mange andre ikke har effekten de er lovet, eller får andre virkninger.

Legger med linken her:
http://www.motkur.no/erfaringer.htm

1 tanke på “*Leger veeet hva de gjør*

  1. Dette diskuterte vi før i dag på msn! Det er bare helt sykt. Mange medisiner gjør folk bare enda dårligere. Medisiner er ikke løsningen på problemet. Det ligger i behandling og terapi. Ikke i en tablett!Blir så frustrert. Fordi det finnes sååå mange historier på det her. Den ene værre enn den andre. Som sagt har jeg jo selv en dårlig erfaring men medisiner og slutting osv. Det har ødelagt livet mitt. Hauhau!Snakk med psyk du Laila!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s